KLF hade motionerat om att Läkarförbundet ska verka för att jämställda löner är den fråga som förbundet prioriterar högst på dagordningen kommande år och att ett effektfullt åtgärdsprogram utformas.
Lena Åberg, sekreterare i Kvinnliga läkares förening (KLF), presenterade argumenten. Hon sa att KLF vet att frågan är prioriterad för Läkarförbundet. Men Lena Åberg och KLF anser också att det är en ödesfråga för förbundet, inte minst för rekryteringsarbetet.
– Varför ska kvinnor överhuvudtaget vara med i förbundet? Av medlemmarna under 35 år är 62 procent kvinnor. Anslutningsgraden har minskat. Hälften av alla kvinnliga läkare känner sig särbehandlade på grund av sitt kön.

I CS svar framgår att det sedan i juli 2006 finns ett missgynnandeförbud i föräldraledighetslagen och CS skriver att om föräldralediga läkare lönesätts som om de vore i tjänst kommer lönegapet sannolikt att minska.
Lena Åberg sa att hon inte delar den optimistiska hållning som CS ge uttryck för i sitt svar.
– Det här gäller inte bara föräldralediga kvinnor! Och hur är det med män som är föräldralediga?
Marie Wedin, CS, upplyste om att det står »sannolikt« i motionssvaret, det står inte att lönegapet kommer att upphöra.

Hon sa också att just eftersom KLF begärt att jämställda löner ska prioriteras »högst«, kan CS endast besvara motionen, men hon lovade att förbundet kommer att prioritera jämställdhet väldigt högt i sitt yrkande i de kommande avtalsförhandlingarna.

Till slut blev det hela alltså främst en fråga om adjektivets böjning. Sedan KLF gått med på att ändra »högst« till »högt« så enades CS, motionären och sedan fullmäktige om att bifalla hela motionen. Det innebär att även att Läkarförbundet nu ska utforma ett effektfullt åtgärdsprogram (mot lönediskriminering av kvinnliga läkare, får man förmoda).