Det blev inget beslut om att kartlägga anställningsformerna för underläkare/nyblivna specialister. Det hjälpte inte att motionen undertecknats av en rad tunga föreningar: Sylf, MSF, Distriktsläkarföreningen, Sjukhusläkarföreningen och Stockholms läkarförening.
Anna Rask-Andersen, CS, menade att det, i alla fall för Uppsalas del, är väl tidigt för en kartläggning eftersom beslutet om fast anställning inte hunnit få full effekt.
– Att göra det just nu är en bra uppföljning på kampanjen »Fast jobb«, tyckte där­emot Jeff Wennerlund, Sylf, föredragande för motionen i utskottsbehandlingen.
Danguole Rimeika, Sjukhusläkarföreningen, tog upp att många läkare står bakom motionen, inte bara Sylf, och att ett bra faktaunderlag är viktigt för att nå resultat.
– Vi är överens om målen, sa ordförande Eva Nilsson Bågenholm. Frågan är hur mycket tid och energi vi ska lägga på kartläggning.
Fullmäktige beslutade, i linje med CS, anse att-satserna om kartläggning besvarade och biföll, också i linje med CS, det tredje av motionens förslag. Detta innebär att Läkarförbundet nu aktivt ska bevaka att tillsvidareanställning av ST-läkare garanteras även vid övergång till olika vårdvalsmodeller och/eller vid privatisering av verksamheter.