I de nya reglerna heter det i stället att läkare inte får medverka till åtgärder vars syfte är att påskynda döden. Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, förklarade att syftet med omformuleringen är att få regler som harmoni erar mer med den kliniska praxis som tillämpas exempelvis på intensivvårdskliniker när man stänger av en respirator eller när man i livets slutskede ger läkemedel som kan leda till att livet förkortas något.

Martina Bengtsson från MSF undrade om inte den föreslagna formuleringen kunde leda till nya tolkningsproblem.
– Vi har försökt hitta en formulering som är bättre än den nuvarande utan att ge upphov till nya tolkningsproblem. Men vi kommer att behöva kommunicera ut de nya reglerna för att minska problem i tolkningen, svarade Thomas Flodin.
I de nya reglerna, som lades fram i en proposition, finns också en paragraf som säger att läkare ska söka vård om han eller hon lider av en sjukdom som kan påverka yrkesutövningen. Några ledamöter undrade om man inte som kollega också har ett ansvar i sådana sammanhang, exempelvis om en läkare inte själv inser sitt vårdbehov.
– Det kan kanske finnas skäl att fundera på om det kollegiala ansvaret bör finnas med i reglerna. Om inte annat för att undvika onödig lagstiftning framöver, tyckte Gunnar Sandberg från Sjukhusläkarföreningen.