– God etik är en förutsättning för god vård. Medlemmar, patienter och beslutsfattare vill att vi läkare engagerar oss i vårdens etiska frågor. Vi måste lägga ännu mer kraft på att hålla etikfrågorna levande och stimulera till diskussion bland våra medlemmar, ansåg Eva Nilsson Bågenholm, som menade att de nya marknadslösningarna i vården ställer ökade krav på läkaretiken.
– Ökade ekonomiska drivkrafter ställer stora krav både på dem som fastställer spelreglerna och på oss som ska utföra vården. Klarar vi att både ta ansvar för vår egen verksamhets ekonomi och vägledas av den etiska plattformen vid alla våra prioriteringar?

Det senaste året har frågan väckts om arbete i vården enligt vedertagna rutiner kan uppfattas som brottsligt i juridiskt hänseende.
– Här måste vi vara tydliga med det som sägs både i lagstiftningen och i våra egna etiska riktlinjer: vård som ges enligt vetenskap och beprövad erfarenhet är inte brottslig.
Vad som är vetenskap och beprövad erfarenhet varken kan eller bör anges i lag, menade Eva Nilsson Bågenholm, utan avgränsningen måste den medicinska professionen ta ansvar för.
Eva Nilsson Bågenholm konstaterade också i sitt inledningstal att 2010 blir ett år av intensivt löneförhandlande, med avtal på både den statliga, den landstingskommunala och den privata sidan som ska förnyas.