Sylf, Distriktsläkarföreningen och MSF hade gemensamt motionerat om att medicinska misstag inte ska klassas som brott. Det var också den motion som väckte mest diskussion i det utskott där den avhandlades. Men den bifölls inte av fullmäktige.
Johan Zelano, Sylf, som presenterade motionen kallade 2009 för ett spännande år för den som är intresserad av juridik och medicin. I motionen räknas aktuella händelser med koppling till de båda disciplinerna upp, och man skriver att debatter som följt dessa händelser visat att mycket av det som i sjukvården uppfattas som rutin ses som tveksamt av utomstående. Motionärerna skriver att den läkare som utför sitt arbete efter bästa förmåga och gällande praxis, men ändå gör ett fel, inte bör klassas som brottsling. Därför ville motionärerna att förbundet utarbetar och driver en politik som syftar till en juridiskt transparent sjukvård och en juridiskt säker arbetsmiljö.
Det tycker CS att förbundet redan har och gör. Dessutom lyfte CS i sitt motionssvar fram att det i Patientsäkerhetsutredningen finns ett förslag om att när förundersökningar som gäller händelser i vården inleds så ska en utredning från Socialstyrelsen inhämtas. Det tycker CS är bra och ett sätt att öka rättssäkerheten för vårdanställda som handlar i enlighet med vedertagna rutiner. Därtill noterar CS att det inte är rimligt att undanta hälso- och sjukvårdspersonal från det straffrättsliga ansvar som gäller generellt i det svenska samhället. Därför ansåg fullmäktige i enlighet med CS förslag att motionen var besvarad.
Motionärerns förslag om att den föreslagna politiken skulle presenteras i form av ett handlingsprogram till fullmäktige 2010 och att handlingsprogrammet dessförinnan har genomgått remissbehandling i hela Läkarförbundet bifölls dock inte.