Regionfullmäktige i Skåne fattade förra veckan beslut om att universitetssjukhusen i Lund (USIL) och Malmö (UMAS) ska slås samman till ett skånskt storsjukhus.
– Det är tråkigt att en liten politisk majoritet trumfar igenom det här. Vi tycker inte sammanslagningen av sjukhus är en optimal lösning. Vi vill se två oberoende universitetssjukhus, som samverkar kring högspecialiserad vård, säger Erik Dahlman till Läkartidningen inför beslutet.
Erik Dahlman är biträdande överläkare i psykiatri vid S:t Lars sjukhus och företrädare för De skånska läkarföreningarna, som vid centrala MBL-förhandlingar påtalat bristerna i förslagen.


Det var det borgerliga blocket som tillsammans med Miljöpartiet fick igenom förslaget, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var emot och samtidigt krävde mer resurser till vården.

– Vi vill ha två fullvärdiga sjukhus, men har blivit överkörda. Erfarenheter från sammanslagningar av sjukhus i Stockholm och Göteborg förskräcker, säger Erik Dahlman.

Läkarförbundet ser inte heller behovet av Universitetsmedicinskt centrum Skåne, UMCS, som också beslutades förra veckan. Tvärtom befarar man att inarbetade varumärken i forskarvärlden går förlorade. Läkarförbundet är inte emot ökad samordning och integration av sjukvård och forskning. Den föreslagna konstruktionen UMCS skapar dock ytterligare en administrativ nivå, vilket kanske varit befogat om man haft två olika universitetssjukhus. Med med skapandet av SUS, Skånes Universitetssjukhus, bortfaller behovet av denna konstruktion, framhåller Erik Dahlman som tillsammans med Lars Nevander företrätt Sveriges läkarförbund i de centrala förhandlingarna.

»Det förefaller väsentligare att redan existerande kluster mellan universitetssjukhus, universitet och industri och övriga utbildningsenheter fördjupar sitt samarbete inom forskning, utveckling och marknadsföring«, framhåller De skånska läkarföreningarna.

Förslaget om Skånes universitetssjukhus, SUS, presenterades av sjukhusledningarna i slutet av oktober (LT nr 45/2009, sidan 2955)