– Personalen känner sig kränkt. Det fanns ju ett handslag mellan mig och sjukhusets medarbetare om hur vi skulle spara och leva upp till politikernas krav.
– Så när jag får sparken är det ett underkännande av alla medarbetare – de duger ingenting till, enligt den politiska landstingsledningen, när man i själva verket borde ha fått MVG för sitt förändringsarbete, kommenterar Margareta Rödén, som arbetat 28 år på Sundsvalls sjukhus, ungefär halva tiden kliniskt som ortoped och halva tiden på olika chefsposter.
Det var efter ett möte strax före nyår som landstingsrådet Ewa Söderberg meddelade förändringarna. Förtroendet för Margareta Rödén var borta, och i stället gavs Sigbjörn Olofsson uppdraget att dubblera som sjukhusdirektör i både Örnsköldsvik och Sundsvall.
Landstingsdirektör Sara Ekström vägrade att verkställa beslutet och valde i stället att säga upp sig.
Även tidigare har det gnisslat en del i kontakterna mellan Margareta Rödén och den politiska ledningen, men hon tog ändå emot beslutet med stor förvåning.
– Jag var helt inställd på att driva besparingsarbetet i mål. Ledningen kan inte hävda att vi misskött arbetet. Vi var på rätt väg både tidsmässigt och med de belopp som skulle sparas.
– Min förändringsfilosofi har gått ut på att göra personalen delaktig i beslut och genomförande. Det handlar om så pass kvalificerad vård att man inte kan bestämma hur allting ska fungera på golvet. I Sigbjörns och konsultföretaget Mantecs värld är det top-down som gäller: de bestämmer, verksamheten ska verkställa.
Margareta Rödén har fått ett mycket starkt stöd av personalen på sjukhuset. Ett stort antal läkare har skrivit under ett upprop, initierat av kirurgen Alfred Janson, som protesterar mot förändringarna.
Uppslutningen var också stor när Medelpads läkarförening kallade till möte efter trettondagshelgen.
– Margaretas sätt att driva förändringsarbetet har uppskattats av all personal, inte bara läkarkåren. Stämningen nu är en mix av ilska, oro och bestörtning beroende på vilken läggning man har, säger föreningens ordförande Jonas Wallvik.
Finns risken att läkare kommer att lämna Sundsvalls sjukhus i protest?
– Det är lite för tidigt att säga. Det är alltid en fara om ett sjukhus drabbas av stora omstruktureringar på kort tid och personalen inte känner delaktighet. Vi har inget direkt gynnsamt utgångsläge heller med 11 procent vakanta läkartjänster och tittar man på Örnsköldsvik, som är modell för de förändringar som nu ska genomföras i Sundsvall, så är inte erfarenheterna därifrån direkt positiva.
Nye sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson menar att det krävs en minskning av organisationen med cirka 700 tjänster för att leva upp till sparkravet på 235 miljoner kronor. Sjukhusledningen har lovat att undanta läkarbemanningen från besparingar, med reservation för att man inte kommer att nyanställa efter alla pensionsavgångar.
Det hårt kritiserade konsultföretaget Mantec ges en central roll.
– Det går att göra detta själv, men med Mantecs support vinner vi tid och precision. Och tid har vi inte gott om när kostnadsnivån ligger 12–20 miljoner kronor per månad över det som den borde göra, säger Sigbjörn Olofsson.
Hur är det att komma till en arbetsplats där du inte är särskilt välkommen?
– Det är som det är. Jag är ju inte blind och kan ju själv läsa på nätet vilket stöd som förra chefen fått. Å andra sidan har jag mötts av stor professionalism på de fyra personalmöten jag hunnit gå på.
Margareta Rödén har en grundanställning som överläkare på ortopedkliniken men har ännu inte bestämt sig för om hon kommer att återvända dit.
Läkartidningen har sökt landstingsrådet Ewa Söderberg (S) för en kommentar men inte fått svar.
På onsdagen den 13 januari deltog dock Ewa Söderberg vid ett särskilt informationsmöte som Medelpads läkarförening ordnade.
Mötet var välbesökt men många läkare var besvikna efteråt.
– Vi hade hoppats att Ewa Söderberg skulle ta lite ansvar för det som hänt. Men hennes åsikt var att ingen hade fått sparken och att det är ett tjänstemannabeslut att anlita Mantec. Det är ganska långt från vår bild av verkligheten, säger Alfred Janson, specialistläkare på kirurgkliniken.
Han har också reagerat över tidpunkten när Margareta Rödén fick sparken:
– Det är väldigt utstuderat att offentliggöra beslutet strax före nyår och alldeles säkert i hopp om att protesterna ska lindras av att folk är lediga. Jag ägnade själv ett dygn åt att försöka nå lediga läkare att ställa sig bakom uppropet och gensvaret var enormt.