– Beräkningarna visar att om hälso- och sjukvården kan öka tablettförskrivningen av metformin och på samma gång minska förskrivningen av andra, dyrare läkemedel kan man frigöra ungefär 45 miljoner kronor totalt sett, säger Mats Eliasson, docent och överläkare som varit prioriteringsordförande i arbetet med riktlinjerna, i ett pressmeddelande.
Flera sjukvårdsregioner föreslår nu en översyn av läkemedelsförskrivningen i förhållande till rekommendationerna.
En annan tydlig vägledning från Socialstyrelsen är att den så kallade MI-metoden, som i dag används i flera sjukvårdsregioner för att få diabetespatienter att sluta röka, röra på sig eller att äta balanserad kost, inte visat sig leda till att diabetespatienten får en bättre glukoskontroll.
– Man har inte kunnat visa någon tydlig skillnad i patienters glukoskontroll när man jämfört MI med sedvanlig behandling, framhåller Karin Wikblad, professor och omvårdnadsansvarig i riktlinjearbetet, i det aktuella pressmeddelandet.
Däremot kan patientutbildning i grupp för personer med typ 2-diabetes ge god effekt. Viktigt är dock att utbildningen leds av personer som både kan ämnet och är duktiga på att lära ut.

Läs riktlinjerna på Socialstyrelsens webbplats:

Socialstyrelsen publicerar diabetesriktlinjerna i ett nytt sökbart webbverktyg:
<http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjer>