Sverige hör till de mest restriktiva länderna i Europa när det gäller att ge vård till papperslösa, asylsökande och gömda. Landet har också fått hård kritik från bland andra FN:s rapportör för rätten till hälsa för att inte leva upp till en rad konventioner och deklarationer om allas rätt till bästa fysiska och psykiska hälsa.

Regeringen har dock hittills varit splittrad i frågan om subventionerad vård till papperslösa. Socialminister Göran Hägglund (KD) har kallat kritiken från internationellt håll för »pinsam« och velat ge dessa grupper samma rätt till vård som andra bosatta i landet. Migrationsminister Tobias Billströms (M) inställning har varit att Sverige med nuvarande lagstiftning uppfyller sina internationella åtaganden och att utvidgade rättigheter skulle kunna undergräva det svenska asylsystemet.

Nu tycks det dock som om Hägglunds linje har segrat. På torsdagen beslutade regeringen att tillsätta en utredning med uppdraget att »mot bakgrund av Sveriges internationella åtaganden« lämna förslag på »en utvidgad skyldighet för landstingen att erbjuda subventionerad hälso- och sjukvård åt de berörda grupperna«. Utredaren ska fästa särskild vikt vid barns behov. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2011.
Läkarförbundets inställning är att nuvarande begränsning i rätten till vård är ovärdig ett humant samhälle och strider mot månghundraåriga etiska principer att ge vård utifrån behov.
– Det är väldigt positivt att de äntligen tillsätter en utredning, det är det vi har kämpat för. Vi vet ju inte var de kommer att lägga ribban, men uppdraget är det som vi har efterfrågat. Med tanke på att de har tid på sig till maj 2011 kan man hoppas att de gör det ordentligt, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.
Vem som får utredningsuppdraget är ännu, den 29 januari, inte klart.
Enligt nuvarande regelverk har barn under 18 år som är asylsökande eller som gömmer sig undan avvisning full rätt till subventionerad vård. Vuxna asylsökande har rätt till subventionerad akutvård samt tand- och sjukvård som »inte kan anstå«. Papperslösa och vuxna som håller sig undan avvisning har bara rätt till icke-subventionerad akutvård. Ett flertal landsting har dock valt att på egen hand anta generösare bestämmelser.