Inspektionerna av ST- och AT-utbildningen inom ramen för Läkarförbundets och Läkaresällskapets gemensamma stiftelse Spur har hittills byggt på kollegial och frivillig grund. Den nya ST-utbildningen innebär att förutsättningarna ändrats, eftersom Socialstyrelsen kräver att vårdgivare som ger specialistutbildning genomför regelbunden extern granskning av utbildningens kvalitet.
Detta kommer, enligt Läkarförbundets vd Håkan Wittgren, att öka efterfrågan på inspektioner och leda till att en marknad för ST-inspektioner kan förväntas uppstå.
– Det finns en risk att vårdgivarna, när det nu blir obligatoriskt, lägger ut kvalitetsgranskningen på olika ackrediteringsbolag som erbjuder en standardiserad granskning utan att ha professionens specifika kunskaper i ryggen. Vi vill se till att specialistföreningarna bibehåller ett stort inflytande över den kvalitet och struktur man anser behövs för specialistutbildningen, säger Wittgren.
Tanken är att kunna erbjuda en granskningstjänst där basen, precis som i Spur-inspektionerna, är den kunskap om vård- och utbildningskvalitet som finns i specialitetsföreningarna. Genom att den nya ordningen innebär ett mer kontraktsmässigt förhållande där köparna, främst landstingen, kommer att ha synpunkter på inspektionernas innehåll, ställs dock andra krav på kompetens inom administration, marknadsföring och uppföljning. Det gör att en bolagsform enligt Läkarförbundet passar bättre än nuvarande stiftelseform.
– IPULS är ett bolag som jobbar med kompetensutveckling och har kunskap inom området. Där sitter redan de aktörer som har intresse av att driva en sådan här verksamhet, Läkarförbundet, Läkaresällskapet och Sveriges Kommuner och landsting (SKL). Därför har vi tagit ett principbeslut att under förutsättning att de andra fattar samma beslut ska Spurs verksamhet föras in i IPULS.
Enligt Håkan Wittgren pågår en »positiv dialog« med Läkaresällskapet och SKL. Inriktningen från Läkarförbundet är att IPULS ska ta över inspektionsverksamheten ifråga av såväl AT som ST från Spur den 1 april i år.
IPULS står för Institutet för professionell utveckling av läkare i Sverige.