CTD är en ärftlig sjukdom som är utrotad i de flesta delar av världen, men inte på Färöarna. Orsaken till att den fortfarande finns kvar är att den färöiska befolkningen har levt så isolerad och att det ofta förekommer att färöiska föräldrar har samma förfäder.
Även om CTD alltid har funnits på Färöarna är det inte förrän de senaste 15 åren som sjukdomen har uppmärksammats, mycket tack vare den tyska barnläkaren Ulrike Steuerwald, som forskat i sjukdomen och som 2003 lyckades få igenom att nyfödda på Färöarna skulle testas för CTD i samband med PKU-testet.
CTD kan vara en dödlig sjukdom och så sent som i höstas skrev en ung flicka in på sin Facebook-status att hon konstaterats ha CTD. Tre dagar senare var hon död. Detta satte fart på debatten och krav kom från många håll att alla färingar skulle undersökas för sjukdomen.
Nu ringlar sig köerna långa på läkarmottagningar och sjukhus på hela Färöarna.
De personer som är släkt med någon fått sjukdomen CTD konstaterad får gratis test, medan resten av befolkningen betalar 100 kronor för att få göra ett blodprov som visar om de har sjukdomen eller är bärare av den och i så fall kan föra den vidare till sina barn. Sjukdomen har en autosomalt reccessiv avgång, det vill säga att båda föräldrar måste vara bärare för att barnet ska bli sjukt.
CTD innebär att man har nedsatt förmåga att producera energi vid fettförbränning, beta-oxidation, som är kroppens viktigaste källa till energi.
Många kan ha sjukdomen och inte märka av den när de mår bra och äter och dricker som de ska. Vid till exempel magsjuka, när man inte äter och dricker som man bör, kan dessa personer få energiunderskott eftersom deras celler inte kan gå över till fettsyraförbränning som friska personers celler kan. Det innebär att viktiga organ som hjärnan, musklerna och hjärtat får problem.
Barn är en särskild riskgrupp då de hastigt kan få livshotande energibrist. Sjukdomen kan även påverka de elektriska impulserna som får hjärtat att slå. Det kan då leda till plötslig död.
Ulrike Steuerwald har fört en strävsam kamp mot myndigheter som inte har velat inse allvaret i sjukdomen. Vissa har räknat med att ett fåtal har sjukdomen medan Ulrike Steuerwald hela tiden har räknat med att ungefär 75 personer har den och att cirka 2 000 är bärare.
Nu har hon dock justerat siffrorna till 3 500 bärare, men hon räknar inte med att man ska hitta så väldigt många fler som har sjukdomen.
– Även om det hittats 65 personer bland de 10 000 första som undersöks så tror jag inte att det kommer bli så väldigt många fler. Orsaken är att de som är släkt med dem som konstaterats ha CTD har testat sig först, och därför är siffran så hög, säger Ulrike Steuerwald, som delar sin tid mellan forskning på Färöarna och i Hannover.
Det är särskilt en ö på Färöarna som har flest kända CTD-fall. Flera unga har dött av hjärtsvikt där, och en pappa till två barn, som båda dött i CTD, har varit förespråkare för att test ska införas.
Den som konstaterats ha CTD behandlas med läkemedel som normaliserar karnitinnivån i blodet.
CTD-patienter kan även höja karnitinnivån i blodet genom att äta ofta, och äta karnitinrika livsmedel som rött kött.
*
Källor: hmr.fo, Dimmalætting, Sosialurin


Över hela Färöarna blir befolkningen nu testad för CTD. På Landssjúkrahúsinum i Tórshavn har de provtagning två dagar i veckan. Bilden är tagen onsdag den 3 februari. Foto: Inna Törnroos