Under 2008 ansökte landstingen i Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län om att slås samman till ett landsting. Jämtlands läns landsting ansökte om att bilda ett nytt landsting där Ånge och Sundsvalls kommuner skulle ingå, samtidigt som landstinget i Gävleborgs, Dalarnas och Uppsala län ville slås samman med Örebro läns landsting.
Efter närmare ett års behandling avstyrkte Kommerskollegium i november 2009 föreslagna regionbildningar, men förordade samtidigt en fortsatt utredning av frågan. I nuvarande form uppfyller förslagen inte indelningslagens krav på att förändring ska leda till en »bestående fördel«, menade Kommerskollegium.
Indelningen i landstingskommuner får enligt lag inte hindra länsindelningen, och en ändring i den landstingskommunala indelningen får ske endast om »ändringen kan antas medföra bestående fördel för en landstingskommun eller en del av en landstingskommun eller andra fördelar från allmän synpunkt«.
Utredaren Mats Sjöstrand, som sedan tidigare utreder statens regionala förvaltning, ska nu pröva om det går att hitta gränsdragningar som uppfyller indelningslagens krav för de landsting som ansökt om ny indelning. Han ska ge vidare ge förslag på ny länsindelning, i de fall en ändrad landstingsindelning kan bli aktuell.
Ytterligare ansökningar om regionbildning som kommit in till regeringen och Kammarkollegiet kan också komma att utredas.
Enligt Kammarkollegiet finns betydande oklarheter kring gränsdragningen i samtliga befintliga ansökningar om ändrad landstingsindelning. Förslagen leder också i varierande grad till problem beträffande arbetsmarknad, hälso- och sjukvård och de demokratiska förutsättningarna.
Sveriges Kommuner och landsting, SKL, välkomnar den nya utredningen:
– Det är positivt att regeringen inte avslagit de ansökningar som kommit in, utan att de nu utreds vidare. Det ökar förutsättningarna att få till stånd en indelning som fungerar väl i alla delar av Sverige, kommenterar Sveriges Kommuner och landstings ordförande Anders Knape (M) i ett pressmeddelande.
– Sammantaget innebär regeringens beslut ett viktigt steg mot en ändrad regional indelning för såväl regionkommuner som statliga myndigheter från 2015, fortsätter han.