I sin avhandling »Nu är det du som är doktor, nu är det du som bestämmer – Studier av yrkeskunnandets utveckling och manifestation hos studenter och läkare« har Maria Skyvell Nilsson undersökt hur läkares erfarenhetsbaserade kunskap överförs vid den kliniska delen av läkarutbildningen.
– Det är ungefär 30 procent av specialistläkarna som kommer att gå i pension ganska snart. Att föra över kunskap från en expert till en oerfaren är inte oproblematiskt, särskilt då de ofta har olika ansvarsområden, säger Maria Skyvell Nilsson.
Som det är nu kommer alla studenter att lära sig väldigt olika saker vid klinisk undervisning. Dessutom finns det få andra tillfällen att föra över äldre lärares kunnande till nya generationer, menar Maria Skyvell Nilsson.
– Det skulle vara bra med en klarare målbild vid handledningen. Att göra den mer standardiserad och tydlig, säger Maria Skyvell Nilsson.
En av hennes studier tittar på vad som är i fokus vid handledningen.
– Det är ganska oklart vad som ska läras in. Studenterna vet ofta inte vad som förväntas av dem och de upplever att de saknar den kunskap de behöver. Mycket av vad som blir möjligt att fokusera på i handledningen beror på organisationen och vilka patienter som kommer in, säger Maria Skyvell Nilsson.
Vad gäller fokus i handledningen listar avhandlingen sex kategorier: identifiera, samla och sammanställa information relaterade till kliniska situationer, problemlösning och beslutsfattande, handha behandlingar av sjukdom, praktiskt handlande och instruktioner, kommunikation med patienter och hantera organisatoriska krav.
– Det var väldigt stor tyngdpunkt på den första delen, att identifiera, samla och sammanställa information.
En annan studie i avhandlingen tittar på juniora och seniora läkares förhållningssätt vid kliniska ställningstaganden. Förhållningssätten skiljer sig ganska mycket åt.
– Unga läkare upplever sig styrda av organisationen. De känner sig bundna av regler och praxis och känner ofta att de måste fatta beslut trots otillräcklig kunskap, berättar Maria Skyvell Nilsson.
– Just erfarenheten ger seniora läkare en väldig styrka. De vet vad man kan förvänta sig av ett sjukdomsförlopp.
Seniora läkare, experter som ofta själva är sista instans, betonar i stället det unika mötet med patienter, moraliska ställningstaganden och har en säkrare attityd.
En tredje studie rör förväntningar som handledarna har på läkarstudenterna. Den visar hur bilden av läkaren ser ut inom sjukvården. Man ska vara kunnig och effektiv, kommunikativ och ganska auktoritär. Samtidigt ska man vara anpassningsbar och vaksam på sjuksköterskors kunskap och krav. »Nu är det du som är doktor, nu är det du som bestämmer« är ofta budskapet.


Unga läkare känner ofta att de måste fatta beslut trots otillräcklig kunskap, enligt vårdpedagogen Maria Skyvell Nilsson. »Nu är det du som är doktor, nu är det du som bestämmer« heter hennes avhandling. Foto: Arvid Norin