Barn utgör cirka en fjärdedel av landets befolkning och konsumerar cirka fem procent av den totala läkemedelsbudgeten. Läkemedelsordineringen kräver en hög grad av individualisering, och så kallad off-label-användning är vanlig. Preparat används på ett annat sätt än vad som finns föreskrivet.
– Det är en väl känd hemlighet att marknaden för barn är så liten att ingen har velat ta på sig ansvaret för att finansiera en större läkemedelsundersökning på barn, säger Mikael Rolfs, ordförande i Läkarförbundets läkemedelsråd och ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse, i en kommentar till Läkarförbundets remissvar på promemorian »Bättre läkemedelsanvändning på en omreglerad apoteksmarknad« (se artikeln Satsa på sjukvårdens IT-stöd).
Pediatriken är i dag hänvisad till praxis och beprövad erfarenhet ute på klinikerna. Behovet av individualiserad behandling är stor. Barn har också delvis andra biverkningar än vuxna.
– När ett prematurt barn ska ha Alvedon ska det ha en lägre dos i förhållande till sin kroppsvikt och med längre intervall, eftersom levern fungerar sämre. Men om du däremot är två år ska du ha högre dos i förhållande till din kroppsvikt, men med ett tätare intervall än hos en vuxen för att din lever fungerar för bra, illustrerar Mikael Rolfs.
Kunskapen om barn och läkemedel finns i dag ute på klinikerna. Men för att öka säkerheten vid behandling av barn behövs en samlad informationskälla, tycker Läkarförbundet och pekar på problem även hos Apotekens Service AB, där doseringsrekommendationer »många gånger saknas« för de läkemedel som barn ordineras, påtalar Läkarförbundet i remissvaret.
– Det finns diskussioner om man verkligen kan lyckas bygga ett IT-stöd till barn på rätt sätt, eftersom förutsättningarna är så olika och ordineringen måste individualiseras. Vad är ett barn? Det gäller allt från kraftigt prematura barn på 350 gram till kraftigt överviktiga ungdomar upp till 200 kilo, säger Mikael Rolfs, som dock anser att ett samlat IT-stöd måste till för att öka patientsäkerheten.

Läs även artikel i tidningen Smittskydd nr 6/2009:

Barnmediciner ska äntligen doseras rätt