Regeringen vill bygga ut det så kallade expeditionsstödet (EES/DUR) så att detta omfattar även ett förskrivarstöd, enligt Socialdepartementets promemoria »Bättre läkemedelsanvändning på en omreglerad apoteksmarknad«, som Läkarförbundet i dagarna lämnat remissvar på.
Läkarförbundet pekar på att det framför allt är vid förskrivningstillfället som rätt stöd behövs för att kvalitetssäkra läkemedelsprocessen.
»Expeditionsstödet är en efterkontroll«, medan »satsning på sjukvårdens IT-stöd vore att börja i rätt ända«, skriver förbundet i sitt remissvar.
Läkarförbundet tillstyrker däremot ett förslag om att utrednings- och utvecklingsverksamhet skiljs från Apoteket AB och läggs på Läkemedelsverket i ett centrum för läkemedelsanvändning eller »annan särskild organisatorisk funktion inom verket«.
På förslag finns också inrättandet av ett rådgivande organ för att bistå Läkemedelsverket i de nya uppgifterna. Men detta råds uppgifter och mandat »framstår inte som helt klara i promemorian«, skriver Läkarförbundet.
Dagens behandlingsrekommendationer vilar ofta på en bristande dokumentation, men oftast på stor erfarenhet, framhåller Läkarförbundet, som vill få till stånd ett nationellt samarbete mellan profession, myndighet, industri och apotek i frågan.