Statsbidragen för bättre kvalitet i äldrevården infördes av förra socialministern Ylva Johansson (S) 2006. De kallas numera även för »Maria-pengar« efter äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD), som dubblade dessa statsbidrag, som har fördelats till projekt efter ansökan hos Socialstyrelsen. För 2009 uppgick bidragen till 1,3 miljarder.
För 2010 avsattes 981 miljoner kronor i budgetpropositionen. Nu ska en del av dessa, 271 miljoner, i stället fördelas enligt en nyligen sluten överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och landsting, SKL.
– Man vill komma bort från projekt och få ett långsiktigt och hållbart förbättringsarbete och större kunskap om vårdens resultat, säger Maj Rom, handläggare på SKL:s avdelning för vård och omsorg.
Större delen av de 271 miljonerna ska gå till en satsning på kvalitetsregistren i äldrevården, Svenska Palliativregistret och Senior Alert. Kommuner och landsting ska få ersättning baserad på hur mycket de rapporterar in. Det handlar om att »engagera ett mycket stort antal vårdenheter, kliniker och personal inom kommuner och landsting; närmare 6 000 enheter för äldreboende, korttidsvård och hemtjänst, cirka 1 000 vårdcentraler och ett 70-tal sjukhus«, enligt Maria Larsson (KD) och Anders Knape (M) i SvD, Brännpunkt, den 4 februari .
Inrapporteringen till Svenska Palliativregistret, som fångar upp exempelvis smärtlindring, ångest och onödiga transporter under de sista levnadsdagarna,
är i dag ojämn, enligt SKL. Endast 20–25 procent av dödsfall kopplade till behov av palliativ vård rapporteras. Målet är att på tre år uppnå 70 procents rapportering.
Inrapporteringen till Senior Alert är i sin linda; 7 landsting och 10 kommuner har börjat registrera. Här krävs endast att man börjar rapportera för att få del av medlen.
Överenskommelsen innehåller också en satsning om 70 miljoner kronor på försöksverksamheter som fokuserar på sammanhållande vård- och omsorgsprocesser för de mest sjuka äldre under rubriken »Förbättringsarbetet med den äldre i centrum«.
Resten av de 981 miljonerna i statsbidrag för 2010, 695 miljoner, ska fördelas på samma sätt som tidigare, efter ansökan hos Socialstyrelsen, vilket ändå innebär att en del pågående projekt kan få avslutas. Projektmedel ska under 2010 kunna ges för förbättringsarbete inom följande områden: läkemedelsgenomgångar, demensvård, kost och nutrition, rehabilitering, socialt innehåll och förebyggande arbete. Tidigare år har även »läkartillgång« varit ett sådant område, men det försvinner nu, enligt regeringens beslut, som är i enlighet med Socialstyrelsens synpunkt i frågan:
– För att få en bra vård kanske vi måste ha läkare, men det är inte antalet läkare i sig utan vad läkare gör och resultatet för brukarna som vi tycker borde vara fokus. Det krävs många olika kompetenser och även kompetensutveckling av läkarna, säger Niklas Bjurström, utredare vid Socialstyrelsen.
I stället för projektmedel till ökad läkartillgång ska 15 miljoner kronor avsättas till försöksverksamheter med hälsocoacher i två landsting.