Den första mars skickade Aud Sjökvist, generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), ett skarpt formulerat brev till Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen.
– Jag är förvånad, jag trodde vi hade en god kontakt, hon borde ha ringt först i stället, säger Lars-Erik Holm.
Aud Sjökvist skriver att upprinnelsen är telefonsamtal till HSAN från enskilda som till att börja med önskat att Socialstyrelsen skulle utreda viss vård/behandling/person men som fått nobben och i stället hänvisats till HSAN.
– Jag personligen tar emot en handfull sådana samtal varje vecka, säger Aud Sjökvist.
Hon uppfattar det som att Socialstyrelsen vägrar att befatta sig med vissa anmälningar från enskilda.
– Det börjar bli svårt att hantera alla de här samtalen, säger Aud Sjökvist som märkt en tydlig ökning bara under det år hon varit generaldirektör för Ansvarsnämnden.
– Jag vet inte hur mycket Lars-Erik Holm är medveten om vad som händer på golvet, säger Aud Sjökvist, som tror att Socialstyrelsen måste ha fattat ett policybeslut i frågan.
– Man har inte tidigare sagt att man inte vill ha med enskilda anmälare att göra.
Hon har för att illustrera detta i sitt brev bilagt ett skriftligt svar från Socialstyrelsen till en enskild anmälare som velat att Socialstyrelsen skulle utreda »bemötande, behandling och läkarens kunskaper« utifrån ett vårdtillfälle. Socialstyrelsen har i det bilagda brevet skrivit att anmälaren måste ge besked om vad vederbörande vill med sin anmälan; om en disciplinpåföljd åstundas hänvisar Socialstyrelsen till HSAN. Om syftet med anmälan däremot skulle vara att »eventuella brister i rutinerna skall granskas för att förhindra att något liknande inträffar igen« är det emellertid Socialstyrelsen som ska handlägga ärendet.
Lars-Erik Holm känner inte igen formuleringarna i det bilagda svarsbrevet från Socialstyrelsen. Han säger att Socialstyrelsen är skyldig att öppna ett ärende när en anmälan kommer in, också om den är från en enskild.
– Det här föranleder oss att uppmärksamma handläggarna på förvaltningslagens grunder igen, säger han.
Aud Sjökvist beklagar också det hon betecknar som Socialstyrelsens medvetna ställningstagande att starkt fokusera på systemfrågor när den utreder händelser. Enligt Aud Sjökvist hänvisar Socialstyrelsen till att en yrkesutövare som gjort sig skyldig till en regelöverträdelse sällan utgör en generell fara för patientsäkerheten, något som fått till följd att Socialstyrelsen alltmer sällan gör en anmälan om disciplinpåföljd till HSAN (se LT nr 32-33/2009, sidan 1985). För drygt tio år sedan anmälde Socialstyrelsen 164 personer till HSAN för ett avgörande om disciplinpåföljd, i fjol gjordes 15 sådana anmälningar.
Lars-Erik Holm håller delvis med Aud Sjökvist, han säger att systemtillsynen behöver balanseras mot individtillsynen.
– Vi kanske har satsat för mycket på systemtillsynen på bekostnad av individtillsynen, säger han.
Därför har han nyligen uppdragit åt Per-Anders Sunesson, som är chef för tillsynsavdelningen, att se över rutinerna för Socialstyrelsens anmälningar till HSAN.
– Jag tycker att det finns skäl att betona att individtillsynen är viktig, säger Lars-Erik Holm.