Sverige fick den 1 september 2008 en ny lag som ger landsting möjlighet att ge hälso- och sjukvård utomlands, i händelse av katastrofer utomlands »där många människor med hemvist i Sverige har drabbats« .
Sex landsting har utsetts att upprätthålla permanent beredskap för att kunna ge hälso- och sjukvård utomlands i händelse av olycka eller katastrof utanför Sverige. Villkoren för vad som ska föranleda insatserna ses nu över. I Lissabonfördraget, som nu godkänts av alla medlemsländer, finns en solidaritetsklausul som innebär att medlemsländerna ska hjälpa varandra vid en terroristattack, naturkatastrof eller katastrof som orsakas av människor inom EU.
– Lagen ses nu över, i syfte att kunna omfatta fler. Tanken är att utvidga rekvisitet, säger Åsa Molde, chef vid Socialstyrelsen, och som skrivit förarbetena till lagen.
– Utredningen kommer att sättas igång ganska snabbt. Tjänstemännen tror inte att det ska behöva innebära något jätteprojekt, bekräftar Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig under Göran Hägglund, Socialdepartementet.
Samtidigt som rekvisitet för katastrofmedicinska insatser utomlands nu ses över, är Socialstyrelsens förslag på föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap ute på remiss. Skrivelsen avser en uppdatering av tidigare föreskrifter från 2005 som avsett »fredstida katastrofmedicinsk beredskap och planläggning inför höjd beredskap« tillsammans med en ny förordning om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands.
Läkarförbundet påtalar i sitt remissvar att föreskrifterna och de allmänna råden »är otillräckliga«: »Det behövs en tydligare reglering eller åtminstone förslag på hur en större nationell eller hellre internationell insats ska ingångsättas«, skriver förbundet i ett remissvar från den 5 mars. »Det saknas tydliga skrivningar om hur Socialstyrelsen ska samverka med andra myndigheter än landstingen nationellt och internationellt«, framhåller förbundet.
Läkarförbundet vill vidare att de ekonomiska villkoren för vårdpersonal som engageras i utlandsinsatser ska regleras mellan arbetsgivar- och arbetstagarpart.
Socialstyrelsens Föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap är planerade att träda i kraft den 1 juli 2010.