Läkarförbundets företrädare har motsatt sig besluten i fackliga förhandlingar med regionen och blivit överkörda.
Såväl Läkarförbundet som Vårdförbundet och Akademikerförbundet SSR efterlyste mer utförliga risk- och konsekvensbedömningar innan besluten fattades. Regionens företrädare har svarat att sådana ska utvecklas »i den fortsatta beredningsprocessen«.
Den specialiserade öppenvårdspsykiatrin för vuxna med medelsvår och svår psykisk ohälsa i sydöstra Skåne, närmare bestämt kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad, ska upphandlas, enligt beslut vid ett extra sammanträde i regionstyrelsen den 2 mars. Dessa delar av öppenvårdspsykiatrin drivs nu i offentlig regi, och Läkarförbundet har önskat att det skulle fortsätta så, i andra hand yrkat att endast delar av sydöstra Skånes öppenvårdspsykiatri skulle privatiseras, detta av hänsyn till behovet av samarbete med den somatiska vården vid Lasarettet i Ystad.
Huvudsyftet med upphandlingen är förnyelse, enligt regionens beslutsunderlag. Bland annat ska förändrade arbetssätt minska behovet av slutenvård och förkorta vårdtiderna, och samarbetet med vårdgrannar såsom sjukhus, psykiatrisk slutenvård, primärvård och kommunal verksamhet ska utvecklas och utgå från patienternas individuella behov.
Läkarförbundet har bland annat efterlyst en redogörelse för hur »förändrade arbetssätt« skulle kunna minska behovet av slutenvård och begärt en konsekvensanalys gällande tvångsvård. Beslut om tvångsvård kan bara fattas av psykiater anställd i den offentliga vården, och sådan kompetens kommer att saknas vid Lasarettet i Ystad då slutenvården där läggs ned, påpekar förbundet. Läkarförbundet anser också att missbrukarvård med Subutex och metadon ska ges inom den offentligt drivna vården.
Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att en upphandling fråntar Psykiatri Skåne möjligheten till helhetsperspektiv. »Vi är övertygade om att en uppsplittring av verksamheten inte gynnar patienterna«, skriver de i reservationen.
Regionstyrelsen beslutade också att upphandla specialiserad psykiatrisk öppenvård i delar av Lund och Kävlinge. Denna är redan privatiserad utom vad gäller psykosvården. Beslutet innebär att också psykosvården upphandlas. Denna förändring har Läkarförbundet motsatt sig. Man anser att upphandling främst bör ske när den offentliga verksamheten inte fungerar bra. Men den psykosvård som finns är välfungerande, enligt förbundet. En upphandling skulle också slå sönder kontinuiteten i välfungerande vårdkedjor och specialverksamheter såsom det så kallade POM-teamet (psykos- och missbruksteamet), som samverkar med såväl kommun som slutenvård och som inte är uppdelad så som den övriga allmänpsykiatrin är vad gäller områdesansvar, enligt förbundet.

Beslutsunderlag och protokoll från samverkansmöten på Region Skånes webbplats:

Regionstyrelsen dagordning 2010-03-02 extra (kompl 100302)

Läs även artikel i Skånskan:

Privat psykvård får hård kritik