Att räddningstjänster klagar på att sjukhussängar som tillfälligt placeras i korridorer blockerar utrymningsvägar är inte ovanligt. Det speciella med Norra Älvsborgs lasarett är att problemen inte rättats till trots en dialog som pågått över ett år, säger Ulf Mörkås, räddningschef för Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.
– Vi har haft ett otal möten med företrädare för sjukhusledningen där de sagt att de ska rätta till problemen. Ändå blir det inte bättre, utan snarare sämre. Till slut måste vi reagera.
Problemen bottnar i att sjukhuset är kraftigt underdimensionerat i förhållande till patientflödet. Sjukhusets egen säkerhetsenhet har bara under perioden 21 september–21 december 2009 räknat in 694 felplacerade sängar. Trenden är dessutom att antalet överträdelser ökar.
Västra Götalandsregionen har överklagat vitet, med hänvisning till att det gäller även tillfälliga placeringar av patienter i korridorer. Att inte undantagsvis acceptera sådana vore enligt regionen inte förenligt med skyldigheterna i hälso- och sjukvårdslagen.