»Det uthålliga ledarskapet – framgångstips och fallgropar« diskuterades vid Chefsläkarföreningens fullmäktigemöte i Stockholm förra veckan.
Lotta Dellve, sjuksköterska och docent i arbets- och miljömedicin, presenterade forskning kring läkares och chefers arbetsvillkor. Otydliga beslutsvägar, ett stort antal underställda och brist på stöd från närmaste chef utmärker chefsvillkoren i vården jämfört med industrin.
En vanlig upplevd brist är bristande kommunikation med sin närmaste chef, berättar Lotta Dellve:
– Generellt har vi något slags hjältekultur i vår bransch, att man ska kunna klara sig själv.
– Men många chefer skulle vilja ha en bättre kommunikation med närmsta chef, om vad som är bra nog och hur man hållbart prioriterar sin tid.
Ett annat villkor för chefskap i vården, och som handlar om legitimitet, är att läkare som vill leda läkare bör vara kliniskt aktiva.
– Det är svårare att leda läkare om man inte har något kliniskt inflytande samtidigt, säger Lotta Dellve.
Professionsbundna stödgrupper för chefer är en väg att bistå chefer och som diskuteras i landstingen. Men kanske skulle villkoren behöva förändras radikalt.
– Om du har 40 underställda räcker det inte att man skickar dig på kurs. För du hinner inte vara medmänniska.


Fullmäktigemötet avslutades med att Filippa Reinfeldt (M) och Ylva Johansson (S) presenterade sina respektive partiers vårdpolitik. Filippa Reinfeldt vill minska landstingens möjligheter att neka patienter behandlingar som beslutats i nationella riktlinjer. – Lagen är viktigare än landstingen! Hennes recept för bättre kvalitet i vården är vårdval på alla områden, där det går att tillsammans med professionen komma fram till fungerande ersättningssystem. – Att få välja vårdgivare är en medborgerlig rättighet, men jag tror inte att vårdval garanterar kvaliteten, replikerade Ylva Johansson, och förordade i stället ett nationellt certifieringssystem för vårdgivare, gärna efter dansk förebild, där professionen inspekterar sig själv. Text och foto: Michael Lövtrup