Läkares arbetsvillkor – och hur dessa förändrats över tid – är ämnet för en ny omfattande studie vid Psykologiska institutionen och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Projektet »Läkares arbetsvillkor – arbetstider, arbetsorganisation, återhämtning, hälsa och kunskapsutveckling« syftar till att ge en djupare analys av läkares arbetsmiljö, representativ för hela kåren.
Ansvariga forskare är professorerna Gunnar Aronsson, Töres Theorell, Magnus Sverke och Torbjörn Åkerstedt samt docent Eva Bejerot, som också är projektledare.
Undersökningen görs i samarbete med Läkarförbundet och AFA Försäkringar, som finansierar studien. Frågorna har utarbetats tillammans med Läkarförbundets arbetslivsgrupp, ALG.

3 000 läkare kommer i dagarna att få frågor om sina arbetsvillkor. Upplever de en press i arbetet? Går det att hålla jämna steg med kunskapsutvecklingen i de olika disciplinerna? I vilken utsträckning får läkare använda sin högsta kompetens i sina arbetsuppgifter? Svaren kommer att brytas ned på specialitetsnivå.
Utöver klassiska arbetsmiljöfrågor ingår i enkäten också frågor om hur nya styrformer påverkar läkares arbete.

– Det sker mycket stora förändringar i den offentliga sektorn, som får stor inverkan på professionella grupper. Det finns tydliga indikationer på att läkare, lärare och socionomer har fått betydligt tuffare arbetsvillkor, säger Eva Bejerot.
– Flera av frågorna ställdes i en enkät till läkare 1992. Det innebär att vi kan göra jämförelser över tid för olika grupper av läkare. Parallellt görs intervjuer, för att gå mer på djupet.
Återkoppling till läkare kommer ske bland annat genom en databas där Läkarförbundets medlemmar själva kan gå in och se hur resultaten för deras landsting är i jämförelse med andra huvudmän.
– Det är tänkt som ett slags öppna jämförelser för läkare: Kirurger i Norrland ska kunna jämföra arbetsvillkor med hur kirurger har det i Skåne.
Läkarförbundet uppmanar sina medlemmar att ta sig tid att svara på enkäten.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att läkare som detta går ut till besvarar enkäten, så att det blir en bra svarsfrekvens, säger Alicia Lycke, ombudsman, Läkarförbundet.
De första resultaten presenteras i höst.

Läs om projektet:

<http://www.pifokus.se>