Ett kommittédirektiv som presenterades den 20 maj ger regeringens utredare Toivo Heinsoo i uppgift att förbereda och bilda den nya oberoende granskningsmyndighet av hälso- och sjukvården som han själv föreslog som utredare i den sista och avslutande delen av regeringsuppdraget »Utredningen om patientens rätt«.
Myndigheten, »Institutet för uppföljning och utvärdering inom hälso- och sjukvård och socialtjänst«, ska systematiskt följa upp, utvärdera och effektivitetsgranska hälso- och sjukvården, och samtidigt stärka patienters och medborgares ställning och inflytande över densamma. Utredaren ska se över hur medborgare och patienter kan få tillgång till kvalitetssäkrad information om vårdkvalitet och tillgänglighet, se LT nr 9/2010, sidan 571.
I dag är det Socialstyrelsen som följer upp vården och utvecklar kvalitetsindikatorer. Med den nya myndigheten åtskiljs tillsyns- och utvärderingsuppdraget. Oppositionen hotar dock med att riva upp beslutet om den nya myndigheten, om man vinner riksdagsvalet i höst, till förmån för ett nationellt certifieringsorgan. Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesman för Socialdemokraterna, förespråkar en förhandsgranskning av hälso- och sjukvården, enligt modell från bland annat Danmark.
Slutrapport med förslag på regleringsbrev, budgetrapport med mera ska lämnas senast den 1 mars 2011.