Trots att så mycket som en och en halv miljard kronor avsätts varje år till klinisk forskning inom ramen för Avtalet om läkarutbildning och forskning, ALF, finns ingen enhetlig standard för uppföljning och utvärdering av hur pengarna används och vad resultatet blir. Detta påpekades senast i mars i år av Läkarförbundet, som i en kartläggning av hur ALF-medlen används tvangs konstatera att de berörda landstingens spretande redovisningsprinciper i många fall gör jämförelser omöjliga.
Nu har Vetenskapsrådet, VR, på regeringens uppdrag tagit fram en nationell modell för att utvärdera all forskning som helt eller delvis finansieras av ALF-medel. Bakgrunden är regeringens ambition att mer av ALF-medlen ska fördelas i konkurrens.

Enligt den föreslagna modellen från VR ska det ske dels en årlig uppföljning av mer beskrivande natur, dels en kvalitativ utvärdering med glesare mellanrum.
Den årliga uppföljningen ska belysa fyra frågor: Enligt vilka strategier sker finansieringen? Vilka typer av forskningsstöd ges? Vilken typ av forskning stöds? Vad har forskningen lett till för resultat i form av vetenskaplig kvalitet respektive klinisk och samhällsekonomisk nytta?
Fokus i utvärderingen, som föreslås ske med tre till fem års mellanrum, ligger på forskningens kvalitet och nytta men blir mer djuplodande och är tänkt att utföras av paneler av internationella experter och representanter för potentiella användare (»stakeholders«).
Modellen förutsätter att de regionala uppföljningssystemen harmoniserar.