Minskningen av antalet vårdplatser mellan 2008 och 2009 har skett inom somatisk vård. Inom den psykiatriska vården har antalet vårdplatser ökat marginellt.
Sverige har lägst antal vårdplatser i somatisk slutenvård i relation till befolkningen av OECD-länderna, med undantag av Mexiko. Myndigheter som Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen har blivit allt tuffare i sin kritik mot de arbetsmiljö- och patientsäkerhetsproblem som uppkommer när vårdplatserna är för få i relation till behoven.
Trots att vårdplatserna fortsätter att minska anser Göran Stiernstedt, chef för Avdelningen för vård och omsorg på SKL, att landstingen tar kritiken på allvar.
– Det absolut viktigaste är att klarlägga och åtgärda de problem som leder till överbeläggning. En viktig orsak kan vara att multisjuka äldre inte får rätt omhändertagande utanför sjukhusen, säger Göran Stiernstedt i ett pressmeddelande.
Enligt SKL återspeglar minskningen av vårdplatserna det faktum att medelvårdtiden minskar. Detta är i sin tur en konsekvens av att svensk sjukvård är bra på att ta till sig ny teknik och nya läkemedel.
Kan inte minskningen av vårdtid vara en följd av att man tvingas skriva ut patienter tidigare än önskvärt på grund av för få vårdplatser?
– Det kanske kan vara så i en enskild situation, men generellt tror jag att de minskade vårdtiderna är en följd av den medicintekniska utvecklingen. Man får inte heller glömma att sjukhus kan vara en farlig plats. Bland det viktigaste ur patientsäkerhetssynpunkt är att ligga kort tid på sjukhus och att inte ligga där i onödan, säger Göran Stiernstedt till Läkartidningen.