Den nyanställde läkaren valde i december 2008 att hoppa av sitt uppdrag på en vårdcentral i nordvästra Skåne när han fick veta att han själv skulle ansvara för 3 400 patienter. Till arbetsgivaren hade han gjort klart att det var en förutsättning att verksamheten skulle starta med två läkare.
Arbetsgivaren, det privata vårdbolaget Achima Care, krävde närmare 250 000 kronor i skadestånd för de merkostnader som avhoppet ledde till. Efter resultatlösa lokala och centrala förhandlingar stämde Achima Care i oktober 2009 läkaren vid Helsingborgs tingsrätt.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat (LT nr 17/2010, sidan 1134) yrkade Läkarförbundet att målet skulle tas över av Arbetsdomstolen, AD, eftersom ärendet bland annat gäller tolkningen av parternas kollektivavtal och rätten att befria sig från ett anställningsavtal innan tjänstgöringen börjar.
– Vi tycker att Arbetsdomstolen är rätt forum. Det är där man kan arbetsrätten och avtalen bäst. Blir det en överklagan kommer ärendet ändå att hamna i AD, säger Läkarförbundets chefsjurist Nils Erik Solberg.
Arbetsdomstolen hänvisar dock till rättegångsbalken, som säger att en fråga inte får tas upp till ny prövning om den redan prövas i en annan rättegång mellan samma parter.
Läkarförbundet har nu ordnat ett ombud åt läkaren och kommer att stå för kostnaderna för försvaret i tingsrätten.
– Det är inte så ofta det händer, eftersom man löser det mesta i förhandlingar mellan parterna. Men vi anser att den här medlemmen har på fötterna när han bestrider kraven från arbetsgivaren och att vi måste hjälpa honom, säger Nils Erik Solberg.