Strax innan Olof Beck, professor i analytisk klinisk farmakologi, på uppdrag av narkosläkarens försvarsadvokat deltog i en granskning av Rättsmedicinalverkets handläggning av ärendet, översände Rättsmedicinalverket på eget initiativ ett spätt blodprov från den döda flickan till finska rättsmedicinalverket. Anledningen var att RMV:s analyssvar blivit ifrågasatt, och man ansåg att det skulle vara bra att låta ett oberoende laboratorium göra om analysen; identifiera och kvantifiera. För att få en aktuell jämförelse med den finska analysen gjorde RMV under tiden också själv om analysen avseende tiopental, pentobarbital och fenobarbital. Enligt RMV stämmer resultaten av omanalysen både med den tidigare egna analysen och med den analys som gjordes i Finland.
Det har också framförts att blodprovet skulle vara kontaminerat med fett, därav de överraskande höga halterna av det lipidvänliga tiopentalet, se Experter tror att gåtans lösning finns i fettet. Johan Ahlner, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket i Linköping, säger dock att man där inte kunnat se att det här blodprovet ser annorlunda ut än andra prov. Därför har det inte funnits anledning att överväga en prövning utifrån den hypotesen.
– Vi har ingen metodik för att göra en sådan analys, säger Johan Ahlner.
I slutet av maj beslutade Solna tingsrätt att rättegången mot den dråpåtalade narkosläkaren skulle skjutas upp på begäran av såväl försvaret som åklagaren.
Åklagaren Peter Claeson hade den 21 maj skrivit i ett brev till tingsrätten att han snarast ämnade inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd i frågan huruvida det finns anledning att ifrågasätta de rättskemiska och rättsmedicinska slutsatserna.
Någon sådan förfrågan har emellertid ännu inte inkommit till Socialstyrelsen. Läkartidningen har utan framgång under dagen försökt nå Peter Claeson för en kommentar till detta. Kammaråklagare Jenny Clemedtson, som är biträdande förundersökningsledare, säger att man behövde ta in ytterligare uppgifter som de antog att Rättsliga rådet skulle behöva för att göra en vettig analys, innan de skickade iväg förfrågan. Jenny Clemedtson vill dock inte gå in på vad det skulle vara men nämner material från Karolinska universitetssjukhuset samt svaret från finska rättsmedicinalverket, som nu alltså kommit.