Landsting lämnar anslagsmodeller till förmån för ersättningsbaserade system. Frågan om hur man går från ord till handling diskuterades vid seminariet »Ersättningssystem inom hälso- och sjukvård«, som Sveriges Kommuner och landsting höll tisdagen den 15 juni, där läkarnas roll uppmärksammades.
– Har man inte professionen med sig går det inte att införa nya ersättningssystem, säger Fredrik Hellström från företaget Citek, som utfört undersökningen, och fortsätter:
– Hittar man inte eldsjälarna inom professionen kommer omställningen inte att landa i den många gånger hierarkiska strukturen inom sjukvården.
På uppdrag av Pfizer och Läkemedelsindustriföreningen, LIF, har Citek intervjuat 66 politiker från riksdagsutskott och landsting. I en uppföljande undersökning har 16 landstingstjänstemän i ledande befattning djupintervjuats om sina erfarenheter av att införa nya styrmodeller.
Det är svårt för byråkrater att få vården att lägga om kursen, visar resultaten.
– Kliniker undrar varför man »nästa år ska behöva spara sex miljoner kronor« för att någon har skruvat i ett DRG-system.
Vårdens fokus ligger på patienterna, konstaterar Fredrik Hellström, som menar att arbetsgivaren måste ge professionen incitament som överensstämmer med professionens logik. Personer som vill medverka måste få incitament för sig själv och sitt företag eller sin organisation.
– Forskningsmöjligheter är sådant som lockar. Och jag har också hört tjänstemän framhålla att pengar är viktigt, att man måste återkoppla med bonusar på klinik- eller avdelningsnivå.
Att anslagssystemet har tjänat ut sin roll, tycks det råda en relativ politisk samstämmighet kring, liksom att förändringarna handlar om successiva justeringar inom befintliga system, framhåller Fredrik Hellström.
Enligt Fredrik Hellström kan landstingen inte höja skatten, utan måste få ut mer av investerade pengar och en omställning till produktionsmål.
– Några landsting har gått före. Men man vill absolut ha regionala lösningar och inte nationella.
Det är viktigt att landstingen lyckas formulera vad man vill åstadkomma med nya ersättningssystem.
– Att lyckas formulera mål är ingen garanti men ett grundkrav. Det måste finnas en transparens mellan vilket syfte man har och hur man utför ersättningssystemen, säger Fredrik Hellström.