Ministrarna har enats kring att ge parlamentet ett »direktiv light«, ett samlat förslag som ger patienter rätt att på laglig grund söka sjukhusvård i andra länder – på grunder motsvarande vad som tidigare fastslagits i EG-domstolen, men där hälso- och sjukvården förblir en nationell fråga – inte en del av EU:s inre marknad.
Grundregeln är att patienter har rätt att få vård i andra EU-länder i nivå med vad som erbjuds i hemlandet och till en motsvarande kostnad. Men direktivet ger samtidigt medlemsländerna möjlighet att ha kontroll över kostnader för medborgares utlandsvård. Vid högspecialiserad vård, övernattning på sjukhus eller där dyr infrastruktur krävs i anslutning till medicinsk behandling kan förhandsbesked från Försäkringskassan avkrävas. Myndigheter har också möjlighet att ställa krav på patient­säkerhet eller vårdkvalitet, för att ersättning ska utgå från hemlandet.

Länder blir skyldiga att upprätta så kallade kontaktpunkter, där »EU-medborgare« kan inhämta information om hälso- och sjukvård i det land man är i och vad som gäller om något skulle gå fel. E-hälsa ska utvecklas, och det ska bli lättare att hämta ut recept. Samarbetet inom den högspecialiserade vården ska också bli bättre liksom den gemensamma utvärderingen av medicinska metoder.
– Det är självklart en fjäder i hatten för Spanien, kommenterar Tobias Nilsson, sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund. Enligt honom ligger förslaget nära det som behandlades i december, under det svenska ordförandeskapet.
– Den »första läsningen« [ministerrådets behandling av ärendet] är det viktigaste steget för att få EU:s vård­direktiv på plats för sjukhusvården och att på en laglig grund söka vård i andra länder, fortsätter han.
– Vad vi sett till är att vi har fått ett direktivförslag som inte sätter käppar i hjulet för en generösare tolkning, som gör så att patienter inte behöver ligga ute med pengar.
Direktivförslaget kommer att översändas till Europaparlamentet för behandling och beslut.