Kalmar läns landsting har en lång tradition av att rekrytera polska läkare på plats i Polen. Efter att arbetsmarknaden vidgats med Polens inträde i EU har de polska läkarnas intresse för att arbeta i Sverige mattats. Landstinget ställer nu om sin utlands­rekrytering.
Kalmar läns landsting är först ut med att inleda ett samarbete med Medical University i Gdansk, i dag den största utbildningsorten för svenska läkarstuderande utanför Sverige.
I läkarutbildningen vid Medical University i Gdansk ingår obligatorisk praktik för studenterna. Det handlar om fyra veckors praktik per sommar under ett antal år, med start inom primärkommunal vård.
– Vi har gett skolan ett erbjudande som ger de medicinska studenterna möjlighet att göra sin praktik i Kalmar, Västervik och eventuellt Oskarshamn. Vi har fått 21 stycken namn med CV och kontakter. Det har varit värt mödan, säger Håkan Petersson.

Han tillägger samtidigt att det handlar om en avtalslös överenskommelse:
– Siktet är ställt på en långsiktig framtida läkarförsörjning. Landstinget har för detta ändamål en studentrekryteringsorganisation med en halvtidsanställd läkare tillsammans med en praktiksamordnare. Men det finns inga avtal skrivna utan det handlar om en viljeyttring.
I överenskommelsen ingår att studerande som är särskilt intresserade av psykiatri har möjlighet till fyra veckors extra arbete.
– De kan få fyra veckor ex­t­ra. Hittills har vi två personer som nappat på detta.
– Ryktet har spridit sig. Från vår sida har vi ett intresse av att ha en lång framförhållning.

Håkan Petersson är mycket positiv till samarbetet:
– När vi träffat de här ungdomarna har de varit oerhört positiva. De visar ett stort engagemang och ett enormt intresse. De lever under helt and­ra omständigheter än medicinstuderande i Sverige.
Kalmar läns landsting erbjuder praktikanterna 500 kronor per dag. Flera av de studenter Läkartidningen varit i kontakt med i Gdansk skulle kunna tänka sig att praktisera gratis.