Barbro Westerholm (FP) fyller 77 år i dagarna. Hon är professor emerita, riksdagsledamot för Folkpartiet i Stockholms län och partiets socialpolitiska talesperson. I förra valet stod hon på tredje plats i länet. Nu är hon kommunlistans fjärde namn och räknar med att komma in. Det blir i så fall hennes sjätte period, de fyra första under åren 1988–99 inräknade.
Varför kandiderar du?
– Jag ställer upp för att det har gått så bra att få igenom det jag har drivit. Men vi är inte i mål med allt, och därför ställer jag gärna upp en period till. Jag vill gärna vara med och trycka på knappen.
Mycket av hennes engagemang fick näring under tiden som generaldirektör för Socialstyrelsen och senare ordförande i Sveriges Pensionärsförbund, SPF. Under mandatperioden har Barbro Westerholm lagt närmare 100 motioner.
Hon går till val på tre hjärtefrågor. Den första är äldrefrågor.
Barbro Westerholm vill se en breddad lag mot åldersdiskriminering, inte bara rörande arbetslivet.
– Nu har »Alliansgrupp äldre« med det i sitt program.
Arbetsgruppens slutrapport presenterades i slutet av maj.
– Hela det här paketet bygger på de erfarenheter jag fick i SPF.
Det tar upp en lång rad förslag, från att ta vara på äldres kompetens och låta dem som kan och vill få fortsätta arbeta till att skapa en bättre och mer samordnad vård och omsorg för de sjukaste.
»Särskilt boende« ska döpas om till »vård- och omsorgsboende« i Socialtjänstlagen.
– I och med Ädelreformen tappade man sjukvården. Geriatrikerna varnade för det och de hade i mångt och mycket rätt. Nu rättar vi till det. Här ska det finnas läkare som kan följa medicinering och insatser.
Är det en resursfråga också?
– Det här är väldigt mycket en organisationsfråga. I vård och omsorg om äldre är det dålig samordning.
Distriktssköterskan ska fungera som vårdlots. Det ska finnas äldrevårdsteam, och om det behövs även äldrevårdscentraler. Primärvården ska ha ett preciserat äldrevårdsåtagande.
– Man får inte slarva undan de äldre för att man får för dåligt betalt.
Bättre utbildning, även av läkare, finns med. Läkarna blir i dag inte tillräckligt rustade för att möta äldres och psykiskt sjukas behov.
– Regeringen kommer att tillsätta en utredning av läkarutbildningen så att den bättre matchar patienternas behov.
Den andra hjärtefrågan är vård och behandling för personer med sällsynta sjukdomar, till exempel Duchennes och Beckers muskeldystrofi.
– Vi måste bygga upp nationella eller europeiska kompetenscentra.
Nu bygger en stiftelse, där Barbro Westerholm är ordförande, upp ett register över drabbade pojkar.
– Egentligen borde samhället göra det.
Den tredje frågan är att vända attityden till homo- bi och transpersoner.
– Vi har lagstiftningen på plats. Här handlar det mer om att visa hur. Jag räknar med att åka till Pride i Warszawa i sommar och förstås gå i Pride här.