– Vi har under vårvintern genomfört en positioneringsanalys som omfattat en branschbeskrivning, djupintervjuer med nyckelpersoner i branschen och en enkät till alla förbundets medlemmar. Resultaten har lagts fram för CS tillsammans med skisser på alternativa organisationsmodeller, säger Håkan Wittgren.
Branschbeskrivningen har gjorts av Johan Calltorp, professor vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap. Intervjuerna, som genomförts av ett konsultföretag, har gjorts med myndighetsföreträdare, sjukhusdirektörer, landstingsråd, experter samt företrädare för de största delföreningarna i förbundet.
Vad är det för frågor ni velat ha svar på i analysen?
– Ingången är hur hälso- och sjukvårdsbranschen kommer att utvecklas i framtiden och hur Läkarförbundet bör se ut för att ha ett fortsatt starkt inflytande. Utgångspunkten är att vi även i framtiden ska vara ett förbund för alla läkare, oavsett om man är offentliganställd, privatanställd, egen företagare, chef eller forskare.
Vilka är de viktigaste trender ni ser som kan ha betydelse för Läkarförbundet?
– Vården är en traditionell akademisk bransch som blir alltmer av en servicebransch. Samtidigt ser vi en trend mot ökad nationell styrning, med mer betoning på riktlinjer. Vi ser också en ökad mångfald av aktörer parallellt med en regionalisering som kan leda till färre offentliga huvudmän. I dag är vi organiserade efter gamla länsgränser och utifrån att man har offentlig anställning.
Vad händer härnäst?
– Bollen ligger hos CS. Nu har de sommaren på sig att fundera över analysen för att vid mötet i augusti besluta hur man ska gå vidare.
Utredningen kommer att redovisas för årets fullmäktige och CS då om möjligt föreslå vägval för framtiden. Vid ett eventuellt inriktningsbeslut om en organisationsförändring kommer arbetet att fortsätta ytterligare ett år, innan fullmäktige 2011 fattar definitivt beslut.