– Det är påhopp som ytterligare försämrar klimatet mellan landstingsledning och läkarkåren, säger Per Kronmann, ordförande i Gästrike-Hälsinge läkareförening.
För Läkartidningen upprepar Ann-Margret Knapp (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Gävleborg, den kritik hon tidigare fört fram i SVT:s »Uppdrag granskning«.
– Det är inte rimligt att specialbehandla en yrkesgrupp, inte ens av hänsyn till att vi har en besvärlig rekryteringssituation, när det börjar få konsekvenser för patientsäkerheten. Vi behöver införa mer flexibla arbetstider för att klara utmaningarna inom vården och känner att det finns acceptans bland personalen – med undantag för doktorerna, säger Ann-Margret Knapp, som arbetat med läkarrekrytering vid Hudiksvalls sjukhus innan hon blev heltidspolitiker.
Enligt Ann-Margret Knapp är det svårt att få förståelse inom läkarkåren för att följa gällande jouravtal med schemaläggning mellan kl 07 och 21, måndag till fredag.
– Vi känner oss tvungna att lyfta den här frågan i ett läge när alltfler landsting kommer överens om lokala lösningar med två- och treskift som fungerar alldeles utmärkt.
I Västernorrland har landstingets personaldelegation beslutat att genomföra en snabböversyn av hur arbetstidsavtalen tillämpas vid de tre sjukhusen. Delegationens ordförande Kenneth Westin (S) anser sig ha fått bekräftat, via mediagranskning och andra uppgifter, att läkarnas schemaläggning gör att landstingets högteknologiska utrustning står oanvänd stora delar av dygnet.
– Det här tycks framför allt vara ett problem vid Sundsvalls sjukhus och har direkt koppling till våra vårdköer, säger Kenneth Westin och påpekar att Landstinget Västernorrland gick miste om regeringens »kömiljard«.
Läkartidningen har talat med de tre berörda lokalföreningarna och där ges en samstämmig bild:
• Kritiken mot läkarnas schemaläggning är förvånande och saknar grund.
• Läkarföreningarna har varit öppna för flexibla arbetstidslösningar, men arbetsgivaren har själv valt att inte gå vidare med sådana.
• Skiftgång är svårare att genomföra på mindre sjukhus i norra Sverige med begränsade personalresurser och brist på specialister.
– Organisationen dagtid kollapsar om vi inför mer flexibla arbetstider. Detta vet tjänstemannatoppen inom Landstinget Gävleborg och därför är det extra sorgligt att höra den fräna kritiken från den politiska ledningen, säger Per Kronmann.
Bo-Göran Widman, ordförande i Ångermanlands läkarförening, tillägger:
– Det känns som en konstruerad konflikt. Vi är helt överens med arbetsgivaren om att verksamhetens behov ska styra våra arbetstider. Under lång tid har arbetsgivaren haft möjlighet att förlägga vår arbetstid till klockan 21, men valt att avstå eftersom vi behövs dagtid och samarbetet med andra yrkesgrupper underlättas då.
Jonas Wallvik, ordförande i Medelpads läkarförening, menar att det rör sig om politisk populism:
– Om det vore så att Västernorrland hade ett annat jouravtal än övriga Sverige så kunde diskussionen kanske vara rimlig. Här försöker man skyla över många års misshushållning av ekonomin genom att peka ut läkarnas arbetstidsavtal som orsaken till problemen vid Sundsvalls sjukhus. Vi känner oss både besvikna och upprörda.