Sverige lyckas inte leva upp till målsättningen om vård på lika villkor, menar gruppen och hänvisar till en OECD-jämförelse från 2006 som säger att Sverige var ett av de länder i västvärlden där skillnaden var störst i fråga om hur höginkomsttagare fick vård jämfört med dem med lägre inkomst.
Bland förslagen på hur detta kan förbättras finns i sjukvårdsgruppens förslag
• en nationell satsning på att mäta jämlikheten i vården
• satsning på elevhälsan
• ett granskningsorgan som ska mäta effektiviteten och göra öppna jämförelser mellan olika vårdgivare.

Utveckla vårdvalet
Vidare vill gruppen utveckla och utöka vårdvalet så att alla medborgare får möjlighet att välja vårdgivare i primärvården. Konkurrensverket ska fortsatt granska hur landstingen tillämpar vårdvalet.
Om de inte ser till att målsättningen med vårdvalet nås riskerar landstingen sanktioner.
»Målet med vårdvalsreformen är inte att patienter ska byta vårdcentral en gång i kvartalet, men det ska vara tydligt att missnöje med servicen kan leda till att patienten väljer en annan vårdenhet«, skriver sjukvårdsgruppen och betonar att man vill garantera konkurrens i hela landet, för patientens bästa.
På en rad andra områden föreslår gruppen förändringar.

Ny patienträttighetshetslag
Bland annat vill den ha en sammanhållen patienrättighetslag som dels berättar vilken vård patienten har rätt att förvänta sig, dels anger hur patienten ska bära sig åt för att få invändningar mot vården prövade.

Skärpt vårdgaranti
Vårdgarantin ska skärpas från dagens 0–7–90–90 dagar till 0–5–30–60 dagar. Alltså: det ska bara ta max 5 dagar för en tid hos en allmänläkare, tid hos specialist inom 30 dagar. Krävs ytterligare behandling ska det ske inom 60 dagar. Tiden från den första kontakten med vården till påbörjad behandling ska som längst vara 95 dagar.

Snabbare akutsjukvård
Väntetiden på akutmottagningen ska inte få vara längre än 4 timmar. För att de olika akutsjukhusen ska inspireras av varandra bör jämförelsetal tas fram för tid för första bedömning och för genomströmningstid. Gruppen tar som exempel den kirurgiska akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som halverat väntetiderna genom ett annat sätt att arbeta.

Ökad patientsäkerhet
Gruppen vill dela ut ett årligt stimulansbidrag enligt en prestationsbaserad modell för att förbättra patientsäkerheten. Landstingen får pengar i relation till hur man lyckats förbättra patientsäkerheten.

Satsning på e-hälsa
Gruppen vill i en vidare mening satsa på e-hälsa, det vill säga använda mer av informations- och kommunikationsteknik på nätet. Bland annat vill den se en elektronisk journal som är sammankopplad med Nationell patientöversikt i alla landsting.
Nationell patientöversikt är en gemensam satsning av staten och landstingen. Där finns viktig information om patienten, bland annat ges en helhetsbild av hur patienten medicinerats. Den finns i dag på försök men bör enligt gruppen kunna användas i hela landet.
Gruppen vill också se ett elektroniskt uppslagsverk av norsk modell som ska fungera som beslutsstöd för läkare. Förebilden heter Norsk elektronisk legehåndbok.

Läs mer
Hela sjukvårdsgruppens rapport finns på http://www.alliansen.se