Den särskilde utredaren Bo Jonsson föreslår i ett betänkande som överlämnades till regeringen på tisdagen, »Ny ordning för nationella vaccinationsprogram (SOU 2010:39)«, att det i framtiden är regeringen som beslutar om nationella vaccinationsprogram. En ny lag ska ange vad som krävs för att en ny vaccination ska införas i ett vaccinationsprogram. Vidare föreslås att hälsodataregister för vaccinationer inrättas hos Smittskyddsinstitutet.
Det var hösten 2008 som regeringen lät utreda vilka åtgärder som kan behöva vidtas för de vaccinationer som samhället erbjuder och subventionerar eller som subventioneras inom ramen för systemet med läkemedelsförmåner. I uppdraget ingick att titta på regleringar, beslutsprocesser, beslutskriterier, finansieringsformer och uppföljningssystem. Utredaren fick också i uppgift att när det gäller vaccinationsprogram särskilt överväga om det finns behov att förbättra användbarheten av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag inom vaccinationsområdet.
De nya vacciner som i dag introduceras är väsentligt dyrare än de tidigare använda, men har inte lika tydliga hälsoeffekter och kostnadsbesparingar som äldre vacciner, till exempel mot mässling och polio. Samtidigt saknas regler för vad som krävs för att ett nytt vaccin ska tas in i ett vaccinationsprogram.
– Det är inte rimligt att en enskild myndighet ska besluta om stora utgifter och arbetskrävande insatser i stat, kommuner och landsting. Det finns behov att förtydliga ansvaret för kostnader och genomförande av vaccinationsprogram, säger regeringens särskilde utredare Bo Jonsson i ett pressmeddelande.
Bo Jonsson föreslår att regeringen beslutar vilka sjukdomar som vaccinationsprogrammen ska omfatta, att vaccinerna upphandlas och betalas av staten och att vaccinationer registreras i ett lagreglerat hälsodataregister. Det bör ställas minst samma krav på uppföljning av effekt och säkerhet för vacciner som för andra läkemedel, enligt Bo Jonsson.
Finns det en risk för en ryckighet i folkhälsopolitiken om vaccinationsprogram blir en regeringsfråga?
– Nej, tvärtom, syftet är att få demokratiskt väl förankrade beslut. Så har man löst frågan i andra länder, säger Bo Jonsson och tillägger att det inte handlar om någon misstro mot Socialstyrelsen.