Varför kandiderar du?
– Det finns mycket som kan bli bättre. Socialstyrelsen har sagt att en av de största utmaningarna är att skapa en jämlik vård. Som läkare ser man mycket som man vill förändra, och för att göra det måste man engagera sig politiskt. Feministiskt initiativ var det som stod mig närmast.
Två frågor är särskilt viktiga för Roya Hakimnia. Den första gäller papperslösas och asylsökandes begränsade rätt till vård.
– Det står i strid med läkaretiken och är därför en av de viktigaste frågorna. Ge dem vård på lika villkor som svenskar.
Den andra är klimatfrågan.
– Enligt Lancet är det den största frågan som hälso- och sjukvården kommer att möta. Det är en väldigt viktig fråga för läkarna. Klimatet kommer att förändra sjukdomspanoramat. Det handlar om allt från ökning av vektorburna sjukdomar till torka, brist på mat, vatten och sanitet. Människors hälsotillstånd kommer att försämras radikalt om man inte gör något.
– Allt pekar på att vi behöver ett utsläppstak och drastiskt utsläppsminskningar.
Under sommaren ska Roya Hakimnia arbeta som personlig assistent för att få tid till valrörelsen. Det är förstås osäkert om FI kommer in i riksdagen, men det är viktigt att FI är med, också för att andra partier inte ska glömma de feministiska frågorna, tycker hon.
– I Feministiskt initiativ har vi feministisk ideologi som grund. De flesta partier har feminismen som tilläggsideologi.
För andra partier kommer genusordningen lätt i skymundan, till exempel i finanskrisen och i klimatfrågan, menar hon.
För vänstern kommer klass ofta före kön, och under den borgerliga alliansen har inkomstklyftorna mellan män och kvinnor ökat, hävdar hon.