Bristen på vårdplatser är en i högsta grad aktuell fråga i elva olika läkarföreningar. På Skånes universitetssjukhus i Malmö har extremt vårdplatsläge blivit en vardagsterm någon gång per dygn. Jens Bernow, ordförande i Malmö läkareförening, har i över ett års tid påtalat problemen med den »monumentala« vårdplatsbristen som därmed vuxit till den viktigaste valfrågan i höst.
– Vi har till och med anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket enligt 6 kap 6a § i arbetsmiljölagen. Ändå händer ingenting från arbetsgivarens sida. Arbetsplatsen är helt oacceptabel, säger Jens Bernow, som inte fått respons från regionpolitikerna och vill tvinga upp frågan på valagendan (se Läkartidningen nr 15/2010).

Allra störst är oron kring överbeläggningar i stora landsting som Östergötland, Uppsala och Västra Götaland. Eva Engström, ordförande i Göteborgs läkarförening, ser hur vårdplatsbristen påverkar både patient­säkerhet och arbetsmiljö och har kontakter med Arbetsmiljöverket, Socialstyrelsen och sjukhusledningen.
Hur ser strategin ut gentemot politikerna?
– Vår strategi skiljer sig nog inte från de andra lokalföreningarna. Vi påpekar situationen i alla möten med politikerna. Vi använder också massmedier, som den här veckan när nyföddhetsavdelningen i Göteborg är på första sidan i Göteborgsposten, säger hon.

På andra håll i landet ser man problem med läkartillgång och rekrytering. Ett exempel är Landstinget Kronoberg, som inom fem år kommer att tappa var sjätte läkare på grund av pensioner. Eva Melin, ordförande i Kronobergs läkarförening, förklarar att rekrytering av nya krafter är en avgörande framtidsfråga. Under tiden sägs folk upp på grund av vårdvalet.
– Vi har säkert förlorat tio allmänläkare på grund av vårdvalets konstruktion. En katastrof, utbrister Eva Melin.
Allt kärvare ekonomiska tider påverkar framför allt mindre landsting där skatteunderlagen minskar. Budgeten för sjukvården blir till exempel allt snävare i Norrbotten, vilket enligt läkarföreningens ordförande Robert Svartholm innebär att landstinget ska införa närsjukvård. Och minska antalet akutsjukhus.
– Frågan är om detta faktum begravts i en utredning så att valrörelsen kommer att handla om meningslösheter och skendebatter om mer och bättre vård – eller om de viktiga prioriteringsfrågorna kommer upp, frågar han sig.

Från läkarföreningar i Jämtland, Ångermanland och Blekinge hörs liknande diskussioner om ekonomi. Linus Axelsson, ordförande i Blekinge läkarförening, vill lyfta frågan till makronivå.
– Hur ska vården organiseras och finansieras i framtiden? Ska vi ha regioner eller landsting, eller andra lösningar med delvis statlig finansiering eller styrning? undrar Axelsson.

Läs svaren från föreningarnas ordförande (i pdf-format)
Vårdens viktigaste valfråga?