Det säger Ulf Flodin (MP), 64 år, överläkare i arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han står på fjärde plats på Miljöpartiets lista i Östergötlands län, där partiet enligt opinionsundersökningar får två mandat, men han hoppas bli kryssad.
Varför kandiderar du?
– Jag har ägnat mig åt kommun- och landstingspolitik hela mitt vuxna liv. Det är så mycket som avgörs på nationell nivå, så det känns effektivt att påverka där. Jag är väldigt intresserad av samhällsplanering och kollektivtrafik. Villkoren för investeringar i järnvägar styrs av riksdagsbeslut, och om man vill att det ska ske något regionalt krävs statsbidrag.
Trafik och folkhälsa är Ulf Flodins viktigaste frågor.
Vad gäller folkhälsa kommer man osökt in på jämlikhet, säger han och hänvisar till Michael Marmots arbete för WHO, se LT nr 48/2008 sidorna 3504-7, och till Kate Pickett och Richard G Wilkinsons »Jämlikhetsanden«, som skapat debatt i både Storbritannien och Sverige.
– Det handlar om en rättvis fördelningspolitik. Ju jämlikare länder, desto bättre blir folkhälsan och sociala faktorer som låg frekvens av mord och tonårsgraviditeter. Det hjälper alltså inte någonting om Sverige höjer sin BNP. Däremot hjälper det om Sverige ökar den ekonomiska jämlikheten, till exempel genom den progressiva beskattningen. I longitudinella studier har man i Sverige visat att personer med låg disponibel inkomst vid uppföljning 18 år senare har högre dödsrisk än de med högre inkomster.
På sin egen arbetsplats ser han effekter av neddragningar i den offentliga sektorn.
– Vi har inte kurator längre. Och professuren i arbets- och miljömedicin är inte återbesatt. Det får långsiktiga effekter på undervisningen av läkare och på forskning.
En konkret fråga inom arbets- och miljömedicin som han vill ändra på är arbetsskadeförsäkringen.
– Den är njugg. Villkoren har försämrats sedan 1993. Nu är det svårt att få en klar arbetsskada erkänd. Jag vill återställa till rimliga villkor och rimligare bevisbörda.