Han har varit distriktsläkare i 25 år. Sedan fem år är han överläkare vid barn- och ungdomsmottagningen i Härnösand men bosatt i Lugnvik i Kramfors kommun.
Varför kandiderar du?
– Jag har i många år varit politiskt intresserad och varit med i partiet sedan slutet av 70-talet och kommunpolitiskt aktiv de senaste tolv åren i Kramfors.
Tidigare har han stått längre ner på Vänsterpartiets lista i Västernorrland, men i år är han deras andra namn.
– I praktiken får vi nog bara in en, så jag blir troligen ersättare. Jag kommer inte att föra någon krysskampanj, jag respekterar partiets val.
Viktiga frågor för Thomas Lundberg är jämlikhet, miljö- och hållbarhetsfrågor, en stark offentlig sektor och ett mer humant flyktingmottagande, särskilt för barn. I sitt arbete får han höra barnens berättelser.
– Miljöfrågorna är väldigt viktiga och jag skulle gärna driva dem och lyfta nackdelarna med tillväxtsamhället. Hållbarhet är grunden. Om man förstör möjligheterna till uthållighet blir det svårt att bygga vidare på samhället.
– Jag är besjälad av jämlikhetstanken, att motverka skiktningar i samhället. Vi behöver en stark offentlig sektor, som nu håller på att undergrävas. Jag är inte förtjust i utförsäljningarna av det gemensamt ägda, som vårdcentraler, skolor och äldrevård.
Privatiseringen är en trend, och vårt parti har tvingats med. Det som är förlorat är förlorat.
– Och jag gillar inte att skattepengar blir till vinster.
Distriktsläkarens roll har påverkats negativt, tycker han. Att vara distriktsläkare var tidigare ett hedersuppdrag och ett kall, säger han.
– Man hade ett befolkningsansvar, men det har privatiserats bort. Det har blivit en ren konsultinsats för den sjuke. Tidigare såg man mer till hälsans bestämningsfaktorer än man gör nu. Det började ändras på 90-talet.
All primärvård bör vara offentligt driven, anser Thomas Lundberg.
– Problemet med offentligt driven vård är om den görs dåligt. Mina idéer förutsätter att den görs bra.
Vårdvalet ger en ökad ojämlikhet, menar han. De mest produktiva läkarna rekryteras till den privat drivna primärvården där det kan vara lönsammare att jobba.
Sjukvården skulle bli effektivare om fler problem kunde lösas inom primärvården, säger han.
– Jag skulle vilja se en stark primärvård med låga patientavgifter och mer utlokalisering av specialister i primärvården. I dag går 80 procent av resurserna till sjukhusen och 20 procent till primärvården. Och sjukhusen är inte alltid effektiva.
– Det går att få ut mer specialister, se på Ersboda vårdcentral i Umeå, men det kräver att landstingen driver sådana lösningar. I mitt län dras fler läkare in till sjukhusen.