Juan Tapia är 59 år, specialist i internmedicin och njurmedicin och överläkare vid medicinkliniken i Ystad. Han bor i Malmö, där han sedan länge är politiskt aktiv i Kristdemokraterna. Nu är han förstanamn till riksdagen i Malmö valkrets.
Varför kandiderar du?
– För att människor, samhälle, sjukvård, rättsfrågor, mångfald och politik har alltid engagerat mig. Jag vill hjälpa till att bygga ett bättre och rättvisare samhälle – ett samhälle för alla. I dessa avseenden delar jag kristdemokraternas synsätt.
Han är född i Chile och var redan som 17-åring ordförande i det kristdemokratiska ungdomsförbundet i sin hemstad. Fem år senare, 1973, när Allende störtades och juntan tog över makten i landet var han nyutbildad jurist och började arbeta med människorättsfrågor.
– Jag blev själv förföljd på grund av mitt arbete. Kommissionen för de mänskliga rättigheterna övertalade mig att lämna landet i slutet av 1974. Då förstod jag inte att det var livsfarligt att stanna kvar. Jag hade tänkt återvända inom några månader, men det blev inte så.
I Sverige utbildade han sig till läkare, i Lund. Och där blev han snart också ordförande i Latinamerikanska kulturföreningen. Senare har det blivit olika politiska uppdrag inom kristdemokraterna i Malmö, där han bland annat har suttit i socialnämnden, Brottsförebyggande rådet och integrationsrådet.
Fem politiska områden engagerar särskilt: Sjukvårdspolitik och äldreomsorg, rättssäkerhet och kriminalvårdsfrågor, mångfald och integration, sysselsättning och ekonomisk utveckling samt familjepolitik.
Han vill bland annat ha strängare straff för våldsbrott och mer resurser till rättsväsendet, språkkunskaper och arbete till invandrare, en mer företagarvänlig miljö och vårdnadsbidrag.
Inom sjukvården är de viktigaste förbättringsområdena tillgänglighet, patientsäkerhet och omhändertagandet av de multisjuka äldre.
– Tillgängligheten har blivit bättre, men det finns en del kvar att göra. Kravet på att få träffa en specialist inom tre månader fungerar hyggligt, men det måste förbättras avseende återbesök.
– Patientsäkerheten måste stärkas. Det är för många vårdrelaterade incidenter.
I sitt eget arbete märker han hur dåligt sjukvården är anpassad för de multisjuka äldre, en växande grupp.
– Många kommer i ambulans till akuten men man kan sällan göra en insats av bestående värde. Dessa patienter passar inte riktigt på intensiven och ibland inte heller på en vanlig vårdavdelning.
– Man skulle bäst hjälpa dem genom att satsa på flera geriatriker och mellanvårdsenheter för multisjuka äldre, föreslår han. De behöver vårdas ur ett helhetsperspektiv.