Enligt Jeanette Svensson, kansliansvarig vid Rättsliga rådet, håller den föredragande nu på att gå igenom materialet. Därefter ska det gå vidare till ett vetenskapligt råd, som fortfarande inte är utsett.
– Ärendet kommer inte att hinnas med till nästa rättsmedicinska nämnd den 3 augusti, säger Jeanette Svensson.
Det innebär att yttrandet kan bli klart som tidigast i september och att det lär dra ut ännu mer på tiden innan det kan bli rättegång.
De frågeställningar Peter Claeson vill att Rättsliga rådet tar ställning till rör alltså de rättskemiska och rättsmedicinska slutsatser som redovisats i målet.
Finns det anledning att ifrågasätta rättsläkarens slutsats att döden inte var naturlig, utan skett efter kraftig överdosering av tiopental i kombination med morfin? undrar Peter Claeson i sin begäran om yttrande från Rättsliga rådet.
Ytterligare frågor han vill ha synpunkter på gäller om analyssvaren från Rättsmedicinalverket är tillförlitliga eller inte och om de analysmetoder som använts kan godtas.
Peter Claeson ställer också frågor om huruvida det finns anledning att ifrågasätta analysförfarandet då tiopental påvisats i barnets lårblod respektive beräkningen av tiopentalkoncentrationen.
Slutligen undrar han om man kan fastställa att det funnits tiopental i blodprovet och, i så fall, hur hög koncentrationen kan sägas ha varit samt hur hög en dödlig koncentration kan anses vara.