Den fria etableringsrätten i lagen om vårdvalssystem, LOV, har oppositionen retat sig på alltsedan förslaget först presenterades. Nu när partiernas gemensamma vårdpolitik offentliggjorts står det klart att möjligheten för vårdgivare att fritt öppna nya mottagningar och konkurrera om medborgarnas vårdpeng försvinner om de rödgröna vinner valet. Motiveringen är att etableringsfriheten hindrar landstingen att utforma primärvården utifrån medborgarnas behov och sätter det kommunala självstyret ur spel.
Man meddelar också att man kommer att överväga att föra in ett förtydligande i hälso- och sjukvårdslagen om att ersättningssystemen i vården ska utformas så att de premierar hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser.

Inga »gräddfiler«
En annan aviserad förändring i vårdvalet är att det inte ska bli möjligt för vårdgivarna att mot extra betalning erbjuda tilläggstjänster inom ramen för den offentligt finansierade vården. Därmed ger man raskt svar på tal till den så kallade Borg-kommissionen, ett samarbete mellan tankesmedjorna Timbro och Arena Idé, som i en rapport som presenterades dagen innan lyfte detta som en framtida möjlig finansiering av välfärden. Man vill också förbjuda vårdgivare som verkar inom det offentligfinansierade systemet att samtidigt ha »gräddfiler« för patienter med privata sjukvårdsförsäkringar.

En patient – en journal
De rödgröna vill modernisera och implementera den nationella IT-strategin, som man anser att regeringen försummat. Målet är en patient – en journal. Man vill också införa individuella hälsokonton på nätet där patienter kan samla all information som rör den egna hälsan.

»Lex Gulli«
För att öka tryggheten i vården av äldre och multisjuka patienter ska huvudmannaskapet för hemsjukvården läggas hos kommunerna. Multisjuka äldre ska ha en personlig läkare med helhetsansvar för behandlingar och läkemedel. För att minska problemen med multifarmaci vill partierna att det ska bli obligatoriskt med regelbundna läkemedelsgenomgångar. En »lex Gulli« – efter ett uppmärksammat fall av felmedicinering för något år sedan – ska införas med anmälningsskyldighet vid misstänkt läkemedelsvanvård. Även anhöriga ska kunna anmäla.

Bland övriga punkter i programmet kan nämnas:
• En stopplag mot privatisering eller uppstyckning av universitetssjukhusen
• Utbildning av fler geriatriker
• Fler vårdplatser i psykiatrin
• Tillsättning av en folkhälsokommission
• Nationella riktlinjer görs obligatoriska i vården
• Nationellt stöd för säker läkemedelshantering
• Nationell genomförandeplan för jämställd sjukvård.

Bland det som inte tas upp i programmet finns vårdplatsfrågan. Inte heller ett nationellt certifieringssystem för vårdgivare, en tanke som i synnerhet Socialdemokraterna länge talat sig varma för, finns med bland förslagen.