Läkartidningen har tidigare (LT 18/2010) berättat om den svåra arbetsmiljön på akuten i Uppsala.
Vårdplatsbristen har i kombination med ett stort antal vakanser på läkarsidan lett till en orimlig arbetsbelastning för akutläkarna med ständiga jourpass, hårt patienttryck och tunga ronder med utlokaliserade patienter. Efter att läkarnas huvudskyddsombud och ordföranden för Sjukhusläkarföreningen i Uppsala i april slagit larm till Arbetsmiljöverket genomförde myndigheten i början av juni en inspektion på akutmottagningen. I sitt inspektionsmeddelande till landstinget konstaterar Arbetsmiljöverket utan omsvep att läkarna har »ohållbara arbetsförhållanden«. Grundorsaken, slår man fast, är bristen på vårdplatser, som gör att sjuka patienter som borde läggas in på andra avdelningar blir kvar på akuten samtidigt som nya strömmar in.

Kraven fick inga gehör
För att sätta tryck på arbetsgivaren krävde facket i anmälan att ett föreläggande eller förbud skulle meddelas från Arbetsmiljöverket. Sjukhusläkarföreningen begärde i mitten av juni att sjukhuset, för att ge de pressade akutläkarna tillfällig avlastning, skulle ta in ett par hyrläkare under sommaren.
För dessa krav vinner man dock inget gehör hos Arbetsmiljöverket. Myndigheten konstaterar att sjukhuset påbörjat en process för att minska överbeläggningarna och nöjer sig med att begära att sjukhuset låter genomföra en oberoende kartläggning av arbetsmiljön på akuten med avseende på organisatoriska, psykosociala och stressrelaterade risker samt tar fram en handlingsplan för att åtgärda problemen. Redovisning ska ske till Arbetsmiljöverket före den 1 oktober.
Att inga omedelbara krav ställs på sjukhuset är något Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för Saco, beklagar.
– De karaktäriserar situationen som ohållbar, vilket är en väldigt starkt kritik. Därför är det underligt att man kan vänta till i september med åtgärder.

Ny medicinsk akutvårdsavdelning med 19 vårdplatser

De åtgärder Akademiska sjukhuset nu beslutat om innebär bland annat att en ny medicinsk akutvårdsavdelning med 19 vårdplatser öppnas i höst.
Samtidigt omvandlas den medicinska intagningsavdelningen till observationsenhet med 14 vårdplatser och akutvårdavdelningens två interimärvårdsplatser utökas till fem.
– Vi tycker det är positivt att sjukhusledningen tar problemen på allvar, men är samtidigt oroliga över om det verkligen ska räcka, kommenterar Anna Rask-Andersen.
Hon påpekar att det egentligen bara blir sju nya riktiga vårdplatser eftersom befintliga vårdplatser görs om till observationsplatser.
Akademiska sjukhusets mål är att patienter maximalt ska behöva vänta fyra timmar på vård samtidigt som man har en nollvision för utlokalisering av patienter. Sjukhuset skjuter till 8,7 miljoner kronor för den nya organisationen. 10-07-07