Så inflammerad har sjukförsäkringsfrågan blivit att det tycks vara svårt att nå enighet till och med i rena faktafrågor. Det var en hel del huvudskakningar och himlande ögon, när Gunnar Axén (M) och Veronica Palm (S) skulle beskriva den nya sjukförsäkringens brister och förtjänster i relation till den gamla vid det seminarium som Läkarförbundet arran­gerat.
Båda sidorna kan dock finna stöd i den webbpejling som Läkarförbundet gjort bland drygt 600 medlemmar inom en rad olika specialiteter (svarsfrekvens 42 procent). De borgerliga kan exempelvis framhålla att tre av fem läkare anser att fasta tidsramar i sjukförsäkringen på det stora hela är bra. Oppositionen kan å sin sida peka på att en lika stor andel anser att tidsgränserna är för snäva.
Mindre än hälften av läkarna anser att Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd har underlättat sjukskrivningsärendena. Företagsläkare och allmänläkare är dock mer positiva. Där­emot anser två av tre läkare att en allmän attitydförändring till sjukskrivning underlättat sjukskrivningsarbetet.
Från Försäkringskassan har det på senare tid kommit kritik mot läkarna för att intyg och utlåtanden är bristfälliga. Läkarna anser å and­ra sidan att många av de bedömningar som de förväntas göra inte är rimliga i förhållande till deras kompetens. Enligt pejlingen anser tre av fem läkare att Försäkringskassan efterfrågar uppgifter som de inte kan intyga. Mind­re än hälften tycker att Försäkringskassans beslut i de ärenden de intygar är förutsägbara.
Mest slående är att en stor majoritet, 90 procent, vill ha ett snabbspår för de enkla sjukskrivningarna. Marie Wedin, vice ordförande i Läkarförbundet, illustrerade med ett eget fall där hon fick tillbaka en blankett från Försäkringskassan rörande en patient som brutit höger arm.
– Jag hade bara skrivit att han var snickare, men jag skulle komplettera med vad han hade för arbetsuppgifter! Då blir man lite uppbragt och känner att man i stället borde kunna kraftsamla kring de längre och mer komplicerade sjukskrivningarna.