Svenska psykiatriska föreningen, SPF, är missnöjd med hur svensk psykiatri skildras i medier. Organisationen vill att journalistkåren antar Världshälsoorganisationen WHO:s pressetiska regler för bevakning av suicid och suicidförsök från 2000. Dessa innebär bland annat att medier avhåller sig ifrån »sensationsjournalistik« – särskilt med kända personer – samt »detaljerade beskrivningar av suicid«.
– Media har ett övergripande ansvar för vilka budskap de förmedlar till oss alla, sa psykiatern Jan Beskow, Suicidprevention Väst, vid ett SPF-seminarium i Almedalen på tisdagen: »Den onde psykiatern – psykiatrin i media«.
Arne König, vice ordförande i Svenska Journalistförbundet, SJF, avvisade idén omgående, och hänvisade till de pressetiska reglerna, ett upparbetat system som branschen utvecklat och som uppmuntrar till en aktiv diskussion ute på redaktionerna.
Medieforskaren Ann-Sofie Magnusson, journalist och sjuksköterska, har skrivit en avhandling om hur psykiatrin skildrats i svensk press under 27 år, 1980–2006. Den visar att psykiatrer får ett stort utrymme i spalterna.
– I mediernas rapportering av psykiatrin skildras också samhällsförändringar. 40 procent av artiklarna handlade om vård eller lagstyrning. 20 procent av dem som intervjuats har psykiatrisk specialitet, berättade hon vid Psykiatriska föreningens seminarium.
Bilden av psykiatrin måste förändras, anser dock Svenska psykiatriska föreningen.
– Vi har tillsatt en pressekreterare för att få ut mer av den information som vi har. Patienter måste kunna lita på att det finns hjälp för dem att få, sa föreningens ordförande Lise-Lotte Risö Bergerlind, psykiater och terapeut.

Läs mer
Etiska regler för press, TV och radio: http://www.po.se/Article.jsp?article=1011
WHO:s pressetiska rekommendationer: http://www.spes.nu/index.php/press-a-media/pressetiska-regler