Av närmare 100 000 läkare i arbetsför ålder i Norden är bara ett par hundra registrerade som arbetslösa (siffror saknas för Danmark). Med tanke på att nästan två av tre specialistläkare är över 50 år och kan väntas gå i pension under den kommande 15-årsperioden lär arbetsmarknaden för läkare fortsätta vara gynnsam ett bra tag till.

I SNAPS-rapporten konstateras att utlandsutbildade läkare fyller en viktig roll för läkarförsörjningen i framför allt Sverige, Norge och Island. 2007 var i Sverige 15–20 procent av läkarna utbildade utomlands och i Norge 35–40 procent.
Då läkarimport kommer att bli avgörande för att klara läkarförsörjningen, och då »specialistproduktionstiden« ofta är tio år eller mer, rekommenderar SNAPS-gruppen de nordiska länderna att snarast bygga ut AT och specialistutbildningen.
Ett annat sätt att öka utbudet av läkare kan enligt SNAPS-gruppen vara att erbjuda seniora läkare möjlighet att arbeta deltid i slutet av karriären för att locka fler att arbeta kvar efter den officiella pensionsåldern.
På Island har den finansiella krisen satt spår i form av sänkta löner för offentliganställda, inklusive läkare, med 10–15 procent. Det gör att allt fler läkare lämnar landet för arbete utomlands, vilket oroar det isländska läkarförbundet.

Andelen kvinnor bland läkarna fortsätter att öka. Redan i dag är fler än hälften (57 procent) av läkarna i Finland kvinnor. Siffrorna för Sverige, Danmark, Norge och Island är 47, 45, 43 respektive 31 procent.