Läs enkäten som pdf

… och så tycker Läkarförbundet

1. Vilken är den viktigaste vårdpolitiska frågan den kommande mandatperioden?
Tillräckliga resurser till hälso- och sjukvården är den viktigaste övergripande frågan. Resurserna bör bl a sättas av för att bygga ut antalet vårdplatser.
2. Hur bör vårdvalet utvecklas?
Primärvårdens vårdval bör utvecklas mot ett mer sammanhållet nationellt ersättningssystem utan onödiga detaljregler. Vårdvalet bör byggas ut till att omfatta den öppna specialiserade hälso- och sjukvården.
3. Hur ska de skillnader som finns i vård och hälsa mellan olika grupper minska?
Genom att driva vidare vårdvalet som redan har gett många nya vårdcentraler i socialt utsatta områden. Ersättningsformerna ska vara utformade så att det stimulerar vårdcentralerna att särskilt rikta sig till dem med stora behov av vård.
4. Hur ska regionala skillnader i fråga om vilka behandlingar som ges minska?
Det behövs en starkare nationell styrning – det kan övervägas lagstiftning. Läkarförbundet föreslår också att en särskild statlig nämnd – behandlingsförmånsnämnden – inrättas, som ska arbeta på ett sätt som motsvarar TLV med de övriga terapier som används inom sjukvården.
5. Hur ska vårdplatsbristen åtgärdas?
En vårdplatsgaranti bör införas som innebär en rätt till vårdplats inom akutsjukvård och omsorg för dem som har behov av detta. Parallellt behöver vården av äldre utvecklas så att akutsjukvårdens vårdplatser inte upptas av multisjuka som skulle kunna få sina vårdbehov bättre tillgodosedda inom andra vårdformer.
6. Behöver riksdagens etiska plattform för prioriteringar i vården revideras?
Förbundet anser att plattformen behöver revideras. En åtgärd bör vara att inrätta den föreslagna behandlingsförmånsnämnden.
7. Hur ska mångfalden öka bland utövare i vården?
Genom att fler verksamheter bl?a inom den öppna specialistvården ges förutsättningar till etableringar och genom att ett tydligt långsiktigt nationellt regelverk tillskapas. Vårdpersonal bör stimuleras till att ta steget till att bli egna entreprenörer.
8. Hur ska vi få till stånd en säker och välfungerande IT-miljö i vården?
Den påbörjade satsningen på en samlad IT-strategi ska föras vidare – men strategin behöver utvecklas så att den kliniskt verksamma personalen får en helt annan roll i upphandlings- och i utvecklingsarbetet så att systemen anpassas till vårdens komplexa förutsättningar.
9. Hur ska vården av äldre med omfattande vårdbehov bli bättre?
Genomföra den policy som Läkarförbundet håller på att lägga sista handen vid och det policyprogram som Svensk förening för allmänmedicin, Svensk geriatrisk förening och Svensk internmedicinsk förening arbetat fram. Detta innebär bl?a att kommunerna bör ha en medicinskt ansvarig läkare med ansvar för att utveckla och följa upp läkarinsatserna till äldre med stora medicinska vårdbehov.
10. Behöver läkarutbildningen ses över?
Ja. Förbundet arbetar med att forma sin uppfattning kring hur en modern grundutbildning för läkare ska vara utformad.
11. Vad bör göras för att få fart på den kliniska forskningen?
Det bör tillskjutas ytterligare medel, men lika viktigt är att de medel som avsätts på ett tydligt sätt redovisas och följs upp. Universitetssjukhusens forskningsuppdrag behöver tydliggöras så att forskningen inte nedprioriteras i den hårt trängda sjukvården.