Spelar det egentligen någon roll om vårdgivaren är offentlig eller privat frågade man sig under seminariet.
– Nej, kvaliteten behöver inte skilja mellan offentliga och privata vårdgivare, däremot är det viktigt hur man kontrollerar kvaliteten och hur man finansierar vården, svarade Ylva Johansson (S) i en inspelad intervju.
– Driftsformen är underordnad, men det är bra för medarbetarna inom vården att det finns flera arbetsgivare att välja mellan, likaså för patienterna, sade Filippa Reinfeldt (M), också hon i en inspelad intervju.
Politikerna hade svarat på i förväg ställda frågor. Förutom de inspelade politikerna fanns också en panel på plats.
Sjukvårdens effektivitet sattes under luppen. En av paneldeltagarna, docent Jan Hedenbro, med erfarenheter av att vara verksamhetschef i både offentlig och privat regi, framhöll att effektiviteten inom vården måste diskuteras i skenet av vad man relaterar den till; budgeten, kortare köer eller något annat.
På frågan om kirurgivård utförs effektivare i privat regi än i offentlig svarade Filippa Reinfeldt att kraven på effektivitet är större hos privata ägare.
– Dessutom är organisationen mindre och därför är det lättare att effektivisera. Men hon lade till att offentlig vård också kan vara effektiv.
Ylva Johansson betonade att man inte kan visa att privat vård är effektivare.
– Privata vårdentreprenörer har inte samma åtagande, de behöver inte ta ansvar för utbildning och forskning och inte heller åtar de sig den mer avancerade och kostsamma kirurgin.
Hon underströk faran i att splittra upp sjukvården så att ingen får tid eller råd att arbeta med forskning.
– Det är viktigt att universitetssjukhusen håller samman verksamheten, tillade hon.
I fokus sattes också utbildningen inom kirurgivård. Docent Agneta Montgomery, en av deltagarna i panelen, pekade på problemet att den ökade privatiseringen har lyft ut volymkirurgin som utgjort en grund för utbildning av nya kirurger.
– Privata vårdgivare måste också ta ansvar för utbildning och forskning, ansåg Ylva Johansson.
– Utbildningsuppdraget kan mycket väl följa med vårdgivaren. Det är viktigt att vara tydlig när landstinget tecknar avtal, sade Filippa Reinfeldt.
Hur kvaliteten inom vården ska kunna säkras var också föremål för diskussion. Vem ska exempelvis ta hand om de komplikationer som då och då uppstår efter en operation?
– Man måste hitta bättre styrinstrument och dessutom visa vårdgivare att det lönar sig att göra rätt från början, svarade Filippa Reinfeldt.
Hon tror på öppna jämförelser mellan de olika vårdalternativen.
– Det ska vara enkelt att vara med och bedriva sjukvård men också enkelt att åka ut om man inte kan leva upp till kraven, sade hon.
Ylva Johansson varnade för att det behövs bättre uppföljning av upphandlingar.
– Man måste ha bättre kontroll hur kvaliteten blir i verkligheten så att det inte blir löften som inte förverkligas, sade hon.
– Här behövs en reglering, men det är svårt att veta hur den ska gå till, sade Filippa Reinfeldt.