– Jag är jättenöjd med Arbetsmiljöverkets krav på SUS Malmö, och det kommer att bli 16 nya vårdplatser, säger Jens Bernow, huvudskyddsombud för Malmö läkareförening vid Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö.
– Frågan har varit extremt långdragen. Vi har varit utlovade fler vårdplatser i olika omgångar. Nu är de så illa tvungna, så denna gången vågar jag nästan tro på det, säger Jens Bernow,
Tidigt 2009 gjorde Malmö läkareförening en första så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket med anledning av arbetsmiljön vid Akutcentrum i Malmö, se LT nr 15/2010, sidan 969. Men alltför lite hände med situationen på sjukhuset, ansåg läkarföreningen. I våras gjorde huvudskyddsombudet ännu en anmälan till Arbetsmiljöverket med begäran om ingripande, vilket resulterade i en inspektion i juni. Nu har Arbetsmiljöverket fäst en rad krav på papper i ett så kallat inspektionsmeddelande. Om sjukhuset inte uppfyller dem väntas Arbetsmiljöverket besluta om förbud eller föreläggande.
• Sjukhuset ska inrätta 16 nya närsjukvårdsplatser.
– De första fem har vi öppnat och vi öppnar 11 till i oktober 2010, säger sjukhuschefen Bent Christensen.
• Läkarbemanningen vid akutmottagningen kvällar och helger ska ses över och optimeras.
– Det håller vi på med. Vi har en enorm ekonomisk press på ekonomin. Första lösningen är inte att anställa fler läkare. Vi har beslutat att införa ett nytt styrsystem för vårdplatser. Varje år kommer vi att justera fördelningen av vårdplatser mellan klinikerna, säger Bent Christensen.
Från och med årsskiftet kommer akutkliniken på så vis att få fler platser. Avdelningar dit patienter ofta utlokaliseras kommer att få klara sig med färre, enligt Christensen.
– Det innebär att patienter kommer att finnas på sin egen avdelning och läkare inte kommer att behöva springa, säger Bent Christensen.
• Arbetsgivaren ska genomföra en psykosocial arbetsmiljöundersökning med fokus på arbetsbelastning av samtliga personalgrupper vid Akutcentrum. Om den visar att åtgärder behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall ska åtgärder vidtas omedelbart. Sjukhuset ska involvera företagshälsovården i detta arbete.
Senast den 30 november ska sjukhuset redovisa för Arbetsmiljöverket hur kraven uppfyllts.
På ett par års sikt tror Jens Bernow dock inte att 16 nya vårdplatser räcker.
– Det måste byggas nytt. Vi har manglat båda de politiska lägren och båda säger att man måste bygga nytt.
När det gäller arbetsmiljöundersökningen är detta visserligen arbetsgivarens ansvar. Som skyddsombud ställer sig Jens Bernow ändå frågan hur denna ska utföras.
– Arbetsmiljön är jättetuff, men det är svårt att visa det. Vi saknar ett bra validerat instrument för att utvärdera hur arbetsmiljön egentligen är.
Läkarförbundet arrangerar en temadag i arbetsmiljöarbete för huvudskyddsombud den 16 september med tips om olika verktyg.
– Det ska bli mycket spännande att se vad Läkarförbundet presenterar den 16 september.
– Sommaren har varit jättejobbig, säger han.
Sjukhuset har bedömt att det finns möjlighet att ha korrekt överbeläggning med 11-13 platser. Så stor överbeläggning kan sjukhuset ha utan att det skulle rendera viten om Arbetsmiljöverket skulle granska situationen. Men dessa extra platser har inte räckt under sommaren. Som skyddsombud rapporterar Jens Bernow regelbundet till sjukhusledningen med kopia till Arbetsmiljöverket.
– Det har varit patienter placerade i korridorer ständigt och jämnt, mer eller mindre varje dag.
LT: Hur mår kollegerna?
– De är ledsna. Det är ett straff att gå jour. De mår dåligt redan när de går dit, för de får göra allt för att inte lägga in patienterna. Det blir en hård sortering och det blir dålig sjukvård, och det mår man inte bra av. Men eftersom det har skruvats år sakta under de senaste 15 åren har folk lärt sig att detta är vardagen. Det är ett mycket besvärligt arbete att vara på akutmottagning.
LT: Tror du att ni kommer att få en ökad bemanning med läkare på akuten?
– Det är vår förhoppning. Vi är inne på benmärgen. Men jag vill se det innan jag tror det, säger Jens Bernow.

Ur 6:6a Arbetsmiljölagen:

»Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder. Skyddsombudet kan också begära att en viss undersökning ska göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet. På framställning ska arbetsgivaren genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att arbetsgivaren mottagit dennes begäran. Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan. Gör arbetsgivaren inte det eller beaktas inte begäran inom skälig tid, ska Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud enligt 7 kap. 7 § ska meddelas.«

Ur 7:7 Arbetsmiljölagen:

»Arbetsmiljöverket får gentemot den som har skyddsansvar enligt 3 kap. 2-12 §§, 5 kap. 3 § första stycket eller 6 § i detta kapitel meddela de förelägganden eller förbud som behövs
1. för att denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen ska följas, och
2. för att artikel 35 i förordning (EG) nr 1907/2006 ska följas.
I beslut om föreläggande eller förbud kan Arbetsmiljöverket sätta ut vite.
Om någon inte följer ett föreläggande, får Arbetsmiljöverket besluta att rättelse ska ske på dennes bekostnad.«