Enkätundersökningen gjordes via mejl till kliniskt verksamma distriktsläkare i Jämtland under juni–augusti. Svarsfrekvensen var runt 60 procent.
Över 80 procent av läkarna anser att de inte, eller delvis inte, har tillräckligt med tid för patienterna, trots att 50 procent av dem regelbundet jobbar över. Omkring 30 procent av läkarna har allvarliga funderingar på att byta jobb.
Enkäten visar också på lågt förtroende för landstingsledningen.
»Jämtlands läns primärvård håller på att skadas allvarligt av landstingsledningens idoga vägran att lyssna på sina medarbetare och ta tillbaka de orimliga sparbetingen«, säger Kerstin Ermebrant, ordförande i Jämtlands distriktsläkarförening, i ett pressmeddelande.
»De besparingar som landstingsledningen har ålagt primärvården och de personalnedskärningar som nu sker mot fackliga protester hotar primärvårdens framtid«, säger Gunnar Green, ordförande i Jämtlands läns läkarförening i pressmeddelandet.
En tidigare medarbetarenkät i landstinget har visat dåliga resultat för primärvården allmänt. Enligt läkarföreningen har arbetsgivaren dock inte redovisat distriktsläkarnas resultat. Prioriteringsarbete i landstinget som inneburit »övervältringar från specialistsjukvården«, ökat antal listade patienter samt neddragningar inom primärvården, framför allt i Östersund, är andra orsaker till att enkäten gjorts.